Τσίπρας: Ήταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα

Βρυξέλλες
Θετικός για τις ελληνικές θέσεις ο απολογισμός που έκανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, να υπερασπιστούμε τόσο το δίκιο της χώρας όσο και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας έκανε και έναν απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει για την ΕΕ, λέγοντας ότι ήταν μια χρονιά κρίσεων και αναταράξεων.

tsipras_summit_524_355

Φωτογραφία: Reuters

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι βάλαμε κι εμείς καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή κατεύθυνσης.
» Ελπίζω και εύχομαι αυτό το μπόλι να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά, τα επόμενα χρόνια. Αλλά ιδιαίτερα ελπίζω η επόμενη χρονιά να είναι χρονιά των μεγάλων ανατροπών και αλλαγών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες.»
Κλείνοντας ευχήθηκε στους δημοσιογράφους καλές γιορτές.

Με Μέρκελ

Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Η καγκελάριος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, όπως επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Newsroom ΔΟΛ