Δραματικό SOS Έλληνα από το Μπουρούντι

«Ονομάζομαι Χαγκαμπιμάνα Σπύρος, Έλληνας πολίτης, κάτοικος Μπουζουμπούρας, Μπουρούντι… Βρίσκομαι φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο λόγω της εναντίωσής μου, ως ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας και υπεύθυνος Επιχειρήσεων, στις άνωθεν εντολές της ηγεσίας της Αστυνομίας να κάνω χρήση βίας και να προβώ σε δολοφονίες αμάχων διαδηλωτών. Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών…».

Είναι ένα απόσπασμα από τη χειρόγραφη επιστολή αξιωματικού της μπουρουντιανής αστυνομίας, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Μουραμούγια της Αφρικής από τις 27 Ιουνίου.

Η δραματική κραυγή αγωνίας προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρουσιάζει  το «Έθνος», είναι γραμμένη σε άψογα Eλληνικά. Γιατί ο Σπύρος από το Μπουρούντι είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και έχει φοιτήσει και στη Νομική Σχολή Αθηνών…

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, απέκτησε το όνομα Σπύρος -τον έλεγαν Ρίτσαρντ μέχρι τότε-, έλαβε την ελληνική υπηκοότητα και πλέον εδώ και πολλά χρόνια είναι Έλληνας πολίτης. Στην πορεία της ζωής του, εγκαταστάθηκε στην Μπουζουμπούρα στο Μπουρούντι Αφρικής. Έγινε αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας και παντρεύτηκε με μία δικηγόρο, με την οποία απέκτησαν ένα παιδί, 3,5 ετών σήμερα.

sosEllhna

EΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Τους τελευταίους μήνες, το Μπουρούντι βρίσκεται σε εκτεταμένη πολιτική κρίση με εμφύλιο πόλεμο, ταραχές, δολοφονίες και έντονη πολιτική αστάθεια. Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν από το καθεστώς δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Και η κατάσταση στη χώρα γίνεται μέρα με τη μέρα ανεξέλεγκτη.

Ως συνταγματάρχης της μπουρουντιανής αστυνομίας, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα κατείχε τη θέση του υπαρχηγού του τμήματος Επιχειρήσεων. Βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Δέχθηκε εντολές και αφόρητες πιέσεις να προβεί σε χρήση εκτεταμένης βίαιης καταστολής των διαδηλωτών. Ακόμα και σε δολοφονίες. Εναντιώθηκε σθεναρά, αλλά το πλήρωσε, προκαλώντας τη μήνιν του καθεστώτος: συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις φυλακές Muramvya.

Από το κελί των φυλακών όπου βασανίζεται απάνθρωπα, συνέταξε χειρόγραφη επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ελλάδας, καθώς και προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, που έχει ασχοληθεί με το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι. Ως Έλληνας πολίτης, απευθύνει δραματική έκκληση για νόμιμη παρέμβαση.

 

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

«Συνελήφθην στις 27 Ιουνίου 2015 από τους άνδρες της προεδρικής αστυνομίας και οδηγήθηκα αμέσως στα κρατητήρια των μυστικών υπηρεσιών. Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Muramvya με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της συμμετοχής σε “απόπειρα πραξικοπήματος”, που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Έχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω της απαιτούμενης Δίκαιης Δίκης. H προφυλάκισή μου δεν στηρίζεται σε πιστευτή και νομικά βάσιμη κατηγορία. Είναι κόντρα προς το Διεθνές Δίκαιο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Αφρικανικού Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Λαών, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που έχουν κυρωθεί από το Μπουρούντι», σημειώνει στην επιστολή του.

Οι δικηγόροι του στην Ευρώπη, Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης, πιστεύουν ότι όντως οι φόβοι πως δεν θα τύχει δίκαιης δίκης, είναι απόλυτα δικαιολογημένοι. «Η απελευθέρωσή του πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον μπουρουντιανό λαό, που εναντιώνεται στο καθεστώς» εξηγούν.

ellhnas sos

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή του Σπύρου από το Μπουρούντι συγκλονίζει. Με θέμα «Έκκληση για την παρέμβασή σας», ο συνταγματάρχης της μπουρουντιανής Αστυνομίας περιγράφει ανάγλυφα σε άπταιστα Ελληνικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ζητώντας την παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων και κάνει έκκληση για τον λαό της χώρας του.

«Σας γράφω την παρούσα επιστολή ζητώντας τη νόμιμη παρέμβασή σας, καθώς βρίσκομαι ανεπίτρεπτα κρατούμενος υπό απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές στο Μπουρούντι. Όπως θα έχετε ενημερωθεί το Μπουρούντι βρίσκεται, εδώ και πολλούς μήνες, σε εκτεταμένη πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει τη δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, τη σύλληψη και φυλάκιση πολλών μελών της αντιπολίτευσης και πάνω από 150.000 πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όντας ανώτερος αξιωματικός (συνταγματάρχης) της μπουρουντιανής Αστυνομίας, κατέχοντας τη θέση του υπαρχηγού του τμήματος επιχειρήσεων, βρέθηκα πολλές φορές αναγκασμένος να εναντιωθώ σε εντολές και στρατηγικές της ηγεσίας της Αστυνομίας που στόχο είχαν τη δολοφονία άμαχων διαδηλωτών. Το γεγονός αυτό χειροτέρευσε τις σχέσεις μου με ορισμένους από τους ανωτέρους μου και γενικότερα με την κυβέρνηση του Μπουρούντι». Και το πληρώνει

ellhnaw Mpoyroynti

«Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών. Σας ΖΗΤΩ, τώρα, να εξασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή μου. Να ζητήσετε να διαταχτεί Διεθνής Ανεξάρτητη Έρευνα για τους σε βάρος μου βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και να παραπεμφθεί σε ανεξάρτητο δικαστήριο οποιοσδήποτε βρεθεί να έχει την ευθύνη. Σας καλώ να διασφαλίσετε τα δικαιώματα ζωής και ελευθερίας του μπουρουντιακού λαού και τη συμμόρφωση του κράτους στις υποχρεώσεις του, με βάση το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει στην επιστολή του ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα.

Πηγή:Neoskosmos.com