Εμπλοκή στο παρά πέντε για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Νέα εμπλοκή έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με τη διαδικασία εκταμίευσης της υποδόσης στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς παραμένει ανοιχτό μέχρι στιγμής το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις σημερινές τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Υγείας αντιπροτείνει μικρότερες μειώσεις, και συγκεκριμένα 22,5% στις 51 πιο κοστοβόρες εξετάσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχισθεί όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να εξετασθεί και από τον πρωθυπουργό.

Το υπουργείο Υγείας μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε εκδώσει την σχετική απόφαση όπως ζητήθηκε από το Euro-working Group της Πέμπτης προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση τη Δευτέρα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή.

Κανονικά, η αποδέσμευση της δόσης ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες αν το χρονοδιάγραμμα έχει ανατραπεί.

Η εκταμίευση του 1 δισεκ. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο.