Τσίπρας: «Παλαιστίνη» και όχι “Παλαιστινιακή Αρχή” εφεξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα

Αθήνα
Σε όλα τα δημόσια έγγραφα θα χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή», ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ώς τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ». Τόνισε επίσης τη σημασία «που αποδίδουμε στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού status quo των Ιερών Τόπων».

 (Φωτογραφία:  Intime )

(Φωτογραφία: Intime )

Συμπλήρωσε ότι είχαν την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουν την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική, αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα. Μια διαδικασία που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή.

Ακόμη, είπε ότι τόνισαν στο πλαίσιο αυτό «τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξή μας στο πρόσωπο του προέδρου Αμπάς, ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία».

Υπογράμμισαν παράλληλα τη σημασία που έχει για την περιοχή η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Για την απόφαση για χρήση του όρου «Παλαιστίνη» από το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, έκανε λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι ο όρος «Παλαιστινιακή Αρχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, που είναι ομόφωνο και που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

Αμπάς: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία

«Ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από τη διεθνή κοινότητα για έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, όπως έχουν και οι άλλοι λαοί» δήλωσε Μαχμούντ Αμπάς. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού» είπε και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι εκτιμά βαθύτατα τη στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και ευχαρίστησε τα κόμματα για το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών και για τη δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα δεινά του λαού της Παλαιστίνης και την κατοχή της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για ειρήνευση, για την ακύρωση της κατοχής και του εποικισμού, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τους Ισραηλινούς και για την επιστροφή στην Παλαιστίνη των προσφύγων.

Θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες μας, Ισραηλινούς, με τα σύνορα του 1967, τόνισε και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού δεν μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Ανέφερε επίσης ότι η Παλαιστίνη στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να χτυπηθεί η τρομοκρατία και οι πηγές της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ