Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, τρίτη δύναμη το Podemos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μαδρίτη, Ισπανία
Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Tο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τρίτη δύναμη το Podemos, τέταρτοι οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.

Με καταμετρημένο το 99,73% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,71% που μεταφράζεται σε 123 έδρες (οι έδρες του Ραχόι στην απερχόμενη Βουλή ήταν 186). Ο Μαριάνο Ραχόι δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία (απαιτούνται 176 έδρες), όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υπό τον 43χρονο Πέδρο Σάντσεθ έρχεται δεύτερο με 22,02%% και 90 έδρες -καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Το Podemos καταφέρει βαρύ πλήγμα στους Σοσιαλιστές που είχαν ήδη υποστεί συντριβή στις κάλπες του 2011.

Το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,66% (διαφορά περίπου 300.000 ψήφων από τους Σοσιαλιστές) και 69 έδρες, ενώ τέταρτοι έρχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα με ποσοστό 13,93% και 40 έδρες, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα El Mundo.

Το αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ+Ciudadanos, η PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 204 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες.Μπλοκ αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας» δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos Ινίγο Ερεχόν σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Έπεσαν έξω τα exit poll

Στο exit poll που μετέδωσε νωρίτερα η ισπανική τηλεόραση (Radio Televisión Española, RTVE), το Λαϊκό Κόμμα ήταν πρώτο χωρίς αυτοδυναμία, αλλά τη δεύτερη θέση -σε ποσοστό ψήφων- καταλάμβανε το κίνημα Podemos με 21,7%, και ακολουθούσαν οι Σοσιαλιστές με 20,5%.Όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, βάσει του ισπανικού εκλογικού συστήματος η δεύτερη θέση ανήκε ούτως ή άλλως στους Σοσιαλιστές (PSOE). Το exit poll της RTVE έδινε στο κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ μεταξύ 81 και 85 εδρών, και το Podemos περνούσε τρίτο με 76-80 έδρες.Το PSOE ερχόταν δεύτερο ως προς τον αριθμό των εδρών στο Κοινοβούλιο, ευνοημένο από έναν πολύπλοκο εκλογικό νόμο που δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε αγροτικές περιοχές και μικρές περιφέρειες όπου έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση.

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos εμφανίζονταν τέταρτοι με ποσοστό 15,2% και 47-50 έδρες, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο exit poll.

Για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

ΤΑ EXIT POLLS

Πάνω από 36 εκατομμύρια Ισπανοί πολίτες κλήθηκαν σήμερα Κυριακή στις κάλπες, για την ανανέωση της σύνθεσης του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που, όπως όλα δείχνουν, δεν αναδεικνύει αυτοδύναμη κυβέρνηση και εκπλήσσει με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής – δεδομένου ότι για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας τέσσερα κόμματα διεκδίκησαν επί ίσοις όροις την εξουσία.ispania eklogesΤα πρώτα exit polls δημοσιεύθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δηλαδή στις 8.00 το βράδυ (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με αυτά, ο δικομματισμός πέφτει κάτω από το 50%, ο Μαριάνο Ραχόι χάνει την αυτοδυναμία και οι Σοσιαλιστές αποσπούν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους. Ενισχυμένοι οι Podemos, έρχονται δεύτεροι σε ψήφους αλλά τρίτοι σε έδρες, λόγω του ισπανικού εκλογικού συστήματος. Είναι πάντως πρώτοι στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία, δεύτεροι στη Μαδρίτη, και τρίτοι στην Ανδαλουσία. Μεγάλοι χαμένοι, οι Ciudadanos, καθώς βλέπουν τις προσδοκίες τους να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με τo ΤVE, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κερδίζει τις εκλογές καταλαμβάνοντας 114-118 έδρες και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) και οι Podemos, αμφότεροι με 76-80 έδρες. Οι Ciudadanos αναμένεται να κερδίσουν από 47 έως 50 έδρες.

Ελαφρώς διαφορετική εικόνα δίνουν τα exit polls του Antena 3: το PP κερδίζει 121-124 έδρες, οι Ciudadanos 46-50, το PSOE 79-83 και οι Podemos 70-74 έδρες. O συνασπισμός της Ενωμένης Αριστεράς καταλαμβάνει 2-4 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής τελικά παρέμεινε σταθερό, κοντά στο 58,36%, αυξημένο κατά μόλις 1 μονάδα περίπου σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2011 – κι αυτό παρότι φέτος ήταν εγγεγραμμένοι731.744 ψηφοφόροι επιπλέον. Λόγω της αμφίρροπης μάχης και της κρισιμότητας του αποτελέσματος, η προσέλευση των αναμενόταν να ξεπεράσει κάθε ιστορικό ρεκόρ…

Πηγή:In.gr/newsit.gr