Guardian: Φωτογράφος της χρονιάς ο Γιάννης Μπεχράκης

Ο Έλληνας φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, επιλέχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guradian ως ο καλύτερος φωτογράφος πρακτορείων για το 2015.

behrakis11

Οι φωτογραφίες του Μπεχράκη, που φέτος επικεντρώθηκαν στα δυο σημαντικά διεθνή γεγονότα (στα οποία πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, και η χώρα μας), στην οικονομική κρίση και στο προσφυγικό ρεύμα, εντυπωσίασαν.

behrakis4

«Καλύπτω μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι μετανάστες ερχόντουσαν στην πατρίδα μου. Κάθε νύχτα βάρκες έφταναν στις ελληνικές ακτές. Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν τρομαγμένοι γιατί δεν ξέραν τι θα αντιμετωπίσουν. Οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις 4-5 χλμ.», εξιστορεί ο ίδιος.

behrakis5

Μόλις έφθασαν στην Κω -Οι περισσότεροι είναι Σύροι

«Πέρυσι βρισκόμουν στο Σουρούκ, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και φωτογράφιζα χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το Κομπάνι. Φέτος, στη Λέσβο ένας άντρας με τον οποίο είχαμε γνωριστεί τότε με αναγνώρισε. Τα κατάφερα, τα κατάφερα, μου είπε», διηγείται ο Μπεχράκης.

behrakis8

«Το πιο δύσκολο απ’ όλα ήταν ο συναισθηματισμός που ένιωθα. Ήταν τόσο θλιβερό να βλέπεις το ίδιο πράγμα να συμβαίνει ξανά και ξανά» λέει ο ίδιος. «Έπασχα από αϋπνίες και εφιάλτες. Ήταν πολλές οι φορές που ένιωσα τύψεις και ενοχή που δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα. Έχω και εγώ προσφυγικό αίμα μέσα στην οικογένειά μου και είμαι και πατέρας», αποκαλύπτει ο Μπεχράκης.
behrakis12

mpexrakis2_0

Κως: Το κρουαζιερόπλοιο και η βάρκα… 

 

mpexrakis_1