Ανοίγει ο δρόμος της έκδοσης στις ΗΠΑ των ιδρυτών του πειρατικού Megaupload

Ουέλινγκτον
Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκρινε πως ο Kid Dotcom, o «διάσημος» ιδρυτής του πειρατικού Megaupload, και τρεις συνεργάτες του μπορούν να εκδοθούν στις ΗΠΑ, όπου εκρεμμούν σε βάρος τους κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι συνήγοροί τους θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει την έκβαση της διαδικασίας.

Δικαστήριο του Ουέλινγκτον έκρινε πως ο Kid Dotcom, κατά κόσμον Κιμ Σμιτς, και οι τρεις συνιδρυτές του site που φιλοξενούσε ταινίες, σειρές και μουσικά αρχεία, μπορεί να εκδοθεί στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

O Kid Dotcom (κατά κόσμον, Κιμ Σμιτς) βγαίνοντας από το δικαστήριο του Ουέλινγκτον που έκρινε ότι μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ   (Φωτογραφία:  Reuters )

O Kid Dotcom (κατά κόσμον, Κιμ Σμιτς) βγαίνοντας από το δικαστήριο του Ουέλινγκτον που έκρινε ότι μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ (Φωτογραφία: Reuters )

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του site, το οποίο μέχρι το κλείσιμό του πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως, είχε κόστος τουλάχιστον 175 εκατ. δολαρίων κυρίως εξαιτίας του παράνομου κατεβάσματος.

Στις ΗΠΑ, οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος των ιδρυτών του Megaupload αφορούν τη σύσταση ομάδας για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Το δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας κλήθηκε να κρίνει μόνο επί τις έκδοσης ή μη και όχι επί της ουσίας της υπόθεσης, πέραν του εάν οι αρχές των ΗΠΑ είχαν «επακρή φάκελο» ώστε να δικάσουν τους τέσσερις.

Οι συνήγοροί τους ανέφεραν πως θα ασκήσουν έφεση και δήλωσαν σίγουροι πως η υπόθεση θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press