Διπλωματικό επεισόδιο: Ανάκληση του πρεσβευτή μας – Επιμένει να προκαλεί η Τσεχία!

Σε ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στην Τσεχία μετά τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πολύ σοβαρή αυτή διπλωματική ρελάνς από τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές αποτελεί ουσιαστικά μία τελευταία κίνηση πριν την οριστική διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

 

 

kotzias_2015_2_11_13_57_8_b2

Η ΤΣΕΧΙΑ

Επιμένει η Τσεχία στην προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα και μετά την απόφαση του ΥΠΕΞ να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα κλιμακώνει κι άλλο τη στάση της.

«Γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Μίλος Ζέμαν, μετά το τελευταίο επεισόδιο στο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Πράγας.

Αν και ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσέχικα μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Σύμφωνα με τσέχικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λούμπομιρ Ζαόραλεκ θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για να τον ρωτήσει για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην απόφαση αυτή.

Η ΑΘΗΝΑ

Από την πλευρά του υπουργείο Εξωτερικών γίνεται λόγος για κλήση του Έλληνα διπλωμάτη για διαβουλεύσεις και πετούν το μπαλάκι για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στην Τσεχία, ζητώντας διόρθωση των προκλητικών δηλώσεων. Αντιδρώντας πάντως στις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας αρκέστηκε να δηλώσει πως «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει η χώρα του στη νομισματική ένωση, τονίζοντας πως «η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας».

Ο Ζέμαν, «δικαιολόγησε» αυτή του τη δήλωση καθώς όπως είπε δεν θέλει οι πολίτες της Τσεχίας να πληρώνουν τα ελληνικά χρέη.

Προχώρησε περαιτέρω δηλώνοντας απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου λέγοντας ότι «αν και ήμασταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζέμαν εξαπολύει τέτοιου είδους επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς στο παρελθόν έχει επανέλθει με ανάλογες δηλώσεις του τόσο στο Bloomberg όσο και στην εφημερίδα «Mlada fronta Dnes».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε αντίστοιχη κίνηση με ανάκληση των διπλωματικών της Αρχών από το Τελ Αβίβ είχε προβεί η Τουρκία μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο «Μαβί Μαρμαρά» στα τέλη Μαϊου του 2010.