«Στερνό αντίο» σε έναν φλογερό φιλέλληνα

Το «τελευταίο αντίο» σε έναν έντιμο πολιτικό, αλλά και φλογερό φιλέλληνα, είπαν την Δευτέρα περίπου 700 διακεκριμένοι Αυστραλοί στην Αδελαΐδα.

Ανάμεσά τους και δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο Μπομπ Χόουκ και η Τζούλια Γκίλαρντ, που έσπευσαν να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον πρώην Εργατικό πρωθυπουργό της Πολιτείας, Τζον Μπάνον, μαζί με τον σημερινό Ομοσπονδιακό ηγέτη της παράταξης, Μπιλ Σόρτεν.

Ο Τζον Μπάνον, που πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 72 ετών, υπήρξε πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας επί εννέα χρόνια και 299 μέρες – ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός της Πολιτείας.

Όσοι τον γνώριζαν καλά, μίλησαν για έναν ικανότατο και έντιμο πολιτικό που επέφερε πολλές μεταρρυθμίσεις στην Πολιτεία του.

Ατυχώς γι’ αυτόν, το 1992 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, επειδή ένα χρόνο νωρίτερο είχε χρεοκοπήσει η πολιτειακή τράπεζα State Bank με χρέη που ξεπερνούσαν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζον Μπάνον ανέλαβε την (πολιτική) ευθύνη της πτώχευσης και παραιτήθηκε.

Ο ίδιος, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του όσο και νωρίτερα, στάθηκε πάντα στο πλευρό της ελληνικής παροικίας και η απώλειά του προκάλεσε μεγάλη θλίψη στον Ελληνισμό της Νότιας Αυστραλίας.

Πηγή:neoskosmos.com