Σούζαν Σάραντον: Η Ελλάδα επωμίστηκε μεγαλύτερο βάρος από όσο της αναλογεί

Αθήνα
Μετά την επίσκεψή της στη Λέσβο για να ευαισθητοποιήσει για την προσφυγική κρίση, η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον ανέφερε πως η Ελλάδα «έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από όσο της αναλογεί».

Οι ΜΚΟ που βρίσκονται στο νησί «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως επιστρέφοντας στις ΗΠΑ σκοπεύει να «καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση, κι όχι για πολιτικό ζήτημα».

Μιλώντας την Παρασκευή από το γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, όπου βρέθηκε μετά την επιστροφή από το νησί, η Σ.Σάραντον ανέφερε: «Δεν είμαι εδώ για να λύσω το θέμα. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ελληνικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που έρχονται να βοηθήσουν, και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, κατάφεραν, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

Με την επιστροφή της,  στις ΗΠΑ, η ηθοποιός, υπογράμμισε ότι, ως αμερικανίδα πολίτης, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». «Οι αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό και ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί και την Τουρκία, για να δει από κοντά και τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων εκεί.

Η κ. Σάραντον, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί και τη Λέσβο για να δει από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Ελληνικό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Η αμερικανίδα ηθοποιός παρέμεινε στο χώρο περίπου μία ώρα, κατά την οποία μίλησε με τους πρόσφυγες, είδε την κουζίνα, τα συσσίτια και τα ιατρεία. «Κάναμε μια πολύ βαθιά και φιλική κουβέντα, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει σε μια ώρα, αλλά ήταν συνέχεια της κουβέντας που είχαμε στη Μυτιλήνη», είπε από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ