Ο φυλακισμένος ανταποκριτής της Washington Post στο Ιραν, είδε για λίγο μητέρα και σύζυγο

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας The Washington Post στο Ιράν, ο Τζέισον Ρεζαϊάν, που παραμένει φυλακισμένος στην Τεχεράνη επί 500 ημέρες και πλέον, μπόρεσε να περάσει μερικές ώρες την ημέρα των Χριστουγέννων, με τη σύζυγό του και τη μητέρα του, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

«Είναι η πρώτη φορά τον έναν χρόνο που κάνω επισκέψεις στη φυλακή Εβίν που μπόρεσα να περάσω περισσότερη ώρα μαζί του. Του έφερα ένα γεύμα που ετοίμασα στο σπίτι», ανέφερε η μητέρα του δημοσιογράφου, Μέρι, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσίευσε η Ουάσινγκτον Ποστ. «Περάσαμε λίγο όμορφο χρόνο μαζί ενθυμούμενοι τις γιορτές που είχαμε περάσει μαζί στο παρελθόν», πρόσθεσε η ίδια.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014, καταδικάστηκε τον Οκτώβριο για «κατασκοπεία», αλλά η διάρκεια της ποινής του δεν έχει οριστεί από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης στο οποίο διεξήχθη η διαδικασία. Το δικαστήριο αυτό χειρίζεται πολιτικές υποθέσεις που αφορούν την ιρανική εθνική ασφάλεια.Washigton Post Bilding

Η Ουάσινγκτον Ποστ χαρακτηρίζει τη δίκη του ανταποκριτή της παρωδία και έχει προσφύγει για την υπόθεσή του στην ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις.
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουάσινγκτον, αλλά κατόπιν κυβερνητικό στέλεχος είχε απορρίψει την ιδέα.

Ο 39χρονος Τζέισον Ρεζαϊάν έχει διπλή, αμερικανική και ιρανική, υπηκοότητα. Ήταν ανταποκριτής της Ουάσινγκτον Ποστ στην Τεχεράνη δύο χρόνια όταν συνελήφθη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του.
Ο Μάρτιν Μπάρον, ανώτερο στέλεχος της σύνταξης της Ουάσινγκτον Ποστ, δήλωσε ότι τον χαροποίησε ιδιαίτερα ότι οι αρχές του Ιράν επέτρεψαν αυτή τη χριστουγεννιάτικη επίσκεψη των οικείων του στον φυλακισμένο δημοσιογράφο.

Ωστόσο ο Μπάρον πρόσθεσε ότι οι δεσμώτες του πρέπει τώρα να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, «να πράξουν αυτό που επιτάσσει η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια: να απελευθερώσουν τον Τζέισον και να του επιτρέψουν να ζήσει ως ελεύθερος άνθρωπος, που μπορεί να περνάει χρόνο με την οικογένειά του όπου και όποτε τον ευχαριστεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ