Η άλλη πλευρά της Ζωής: Επιστρέφω στη δικηγορία – Θέλω να κάνω παιδιά, αλλά…

Αγνωστες πτυχές της προσωπικής της ζωής αποκαλύπτει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλώντας για το επόμενο επαγγελματικό βήμα της αλλά και για το αν θέλει να κάνει παιδιά.

Η πρώην πρόεδρος της βουλής δηλώνει στο «BHmagazino» ότι αισθάνεται τυχερή και εξηγεί γιατί: «Γιατί έχω ανθρώπους που με αγαπούν και γεμίζουν τη ζωή μου, γιατί μπόρεσα και ακόμη μπορώ στη ζωή μου να κάνω πράγματα που με γεμίζουν και με εκφράζουν. Αισθάνομαι τυχερή γιατί έχω τη δυνατότητα να αλλάξω όσα μας καταδυναστεύουν και όλα όσα συγκροτούν ένα πλαίσιο αδικίας».

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που την κινητοποιεί και είναι τόσο δραστήρια, απαντά: «Μάλλον η αγάπη μου για τη ζωή. Εννοώ τη ζωή με μικρό “ζ” ή τη ζωή με τα τρία γράμματα κεφαλαία».

zoi708_19

Όπως λέει ήταν από μικρή τόσο δραστήρια καθώς αισθανόταν την ανάγκη να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα, να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα, να συμμετέχει, να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερα. «Γι’ αυτό είχα και έναν μεγάλο στόχο στη ζωή μου, που δεν μπορώ να τον πετύχω, να κάνω το 24ωρο 48ωρο. Αυτή είναι η καταδικασμένη μου φιλοδοξία».

Η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι έχει δυσανεξία στην πίεση κι αυτό είναι κάτι που το γνώριζαν οι γονείς της, για τους οποίους αναφέρει «Δεν είχαν μια “κατηχητική σχέση” μαζί μου. Είχαμε μάλλον μια πολύ ωραία και ισότιμη σχέση, όσο μπορεί να είναι ισότιμη η σχέση γονιού – παιδιού. Εκείνο που περισσότερο με επηρέασε ήταν το παράδειγμά τους, όχι τα λόγια τους ή οι παραινέσεις ή οι συμβουλές τους. Με επηρέασε το παράδειγμα ανθρώπων που ήταν ακέραιοι, που πάλεψαν σκληρά και παλεύουν ακόμη για αρχές και αξίες και όχι για υλικά αγαθά και άλλου τύπου απολαβές. Το παράδειγμα ανθρώπων που έδιναν σημασία στο αξιακό φορτίο των σχέσεων και επιλογών και όχι σε άλλες παραμέτρους. Αισθανόμουν πάντα και για τους δύο γονείς μου πολύ περήφανη…».

Για τα παιδιά και τον έρωτα

Η κ. Κωνσταντοπούλου λέει ότι θέλει γίνει μητέρα.  «Στη γενική ερώτηση απαντώ “ναι”, αλλά στη μέχρι τώρα ζωή μου αυτό δεν μπόρεσε να συνδυαστεί. Αλλά δεν είμαι άνθρωπος που δεν αγαπάει τα παιδιά ή που δεν θέλει να αποκτήσει παιδιά»

Όπως σημειώνει έχει αλλεργία στο πρόγραμμα.  «Μη μου βάζετε πρόγραμμα…”…Στο μυαλό μου η λέξη “πρόγραμμα” έχει ταυτιστεί με το “Μνημόνιο” και δεν μου αρέσει καθόλου. Πέρα από τα αστεία, όμως, πρόγραμμα έχουμε όλοι, αλλά η ζωή ενός δικηγόρου δεν μπορεί να έχει πρόγραμμα…».ZOI_533_355

Στη δικηγορία δεν έχει επιστρέψει πλήρως, επισημαίνει, γιατί είχε  πολιτικές υποχρεώσεις, εντός και εκτός Ελλάδος. «Θα επιστρέψω με το νέο έτος. Η δουλειά μου είναι κομμάτι της ύπαρξής μου και δεν θέλω να την αποχωριστώ».

Επίσης, περιγράφοντας τη σχέση της με τη θρησκεία, δηλώνει «αγνωστικίστρια, που σημαίνει ότι δεν ξέρω αν υπάρχει Θεός».

Όσο για τον αν εγκατέλειπε ποτέ την πολιτική για έναν μεγάλο έρωτα, απαντά: «Δεν θεωρώ την πολιτική συνυφασμένη με την ύπαρξή μου. Αντιθέτως, θα σας έλεγα πως σε όλο αυτό το διάστημα που υπήρξα βουλευτής αλλά ακόμη και στο διάστημα που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής αισθανόμουν περισσότερο πολίτης παρά πολιτικός. Οταν εγκαταλείπεις την ιδιότητα του πολίτη, είσαι ένας κακός πολιτικός…».

«Ο έρωτας δεν είναι καθόλου στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων μου, αλλά πιστεύω πως ένας άνθρωπος που πραγματικά με αγαπάει δεν θα μου ζητούσε κάτι τέτοιο. Δεν μου αρέσουν οι εκβιασμοί, ούτε να τους κάνω ούτε να τους δέχομαι».

Περιγράφοντας τη ζωή της εκτός πολιτικής, λέει: »Θα πω αυτά που μου αρέσουν να κάνω, χωρίς να σημαίνει ότι τα κάνω, γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχε έλλειψη χρόνου, πάλι από επιλογή. Είχα μια άλλη επικέντρωση από επιλογή. Ναι, μου αρέσει ο κινηματογράφος». H τελευταία ταινία που είδε όπως λέει είναι η  »Γέφυρα των κατασκόπων». “Μου άρεσε πολύ η έννοια του «όρθιου ανθρώπου»: του ανθρώπου που τον χτυπούν, πέφτει και ξανασηκώνεται. Πέφτει και ξανασηκώνεται. Πέφτει και ξανασηκώνεται, μέχρι που σταματούν να τον χτυπούν».

Όσο για την ποίηση, τη λογοτεχνία και αν  τη συγκινεί ο Καβάφης, για παράδειγμα, λέει: «Ο Καβάφης είναι εγγεγραμμένος σε πολλά σημεία των αναφορών μου, όπως είναι και ο Κίπλινγκ. Αλλά όπως έχω ξαναπεί έχω και πιο απροσδόκητες αναφορές, όπως ο “Γλάρος Ιωνάθαν” και ο “Μικρός Πρίγκιπας”. Δεν το θυμάστε και αναφέρετε τον Καβάφη, ίσως γιατί θέλετε να με ενηλικιώσετε…».

Ερωτηθείσα πού πηγαίνει εκδρομές, υπογραμμίζει πως το όνειρό της είναι να πάει σε όλον τον κόσμο. Μέχρι τώρα, λέει, «Εχω πάει σε ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου…».

Πηγή: BHmagazino/iefimerida.gr