Από τα βόρεια κατεβαίνει το κύμα της κακοκαιρίας

Σοβαρή μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός. Το κύμα της κακοκαιρίας κατεβαίνει από τα βόρεια και φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Η εΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και την πρώτη μέρα του χρόνου αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και χιονιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αύριο θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, οι τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου κι από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Επίσης, προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (κατά 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου), που θα γίνει αισθητή αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ο οποίος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ενισχυμένοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, που η έντασή τους στο Αιγαίο θα φτάσει τα 7 με 8 Μποφόρ.

H Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.