Σχολείο Μαυραγάνη 40 χρόνια προσφοράς στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία

To Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μαυραγάνη» γιόρτασε φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας του

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Βλάσης και η Νέλλη Μαυραγάνη, μετά από εξαετή επιτυχημένη θητεία στα σχολεία της πάλαι ποτέ κραταιάς Ελληνικής Κοινότητας Richmond, αποχώρησαν.

mavraganis_004

Ο Βλάσης Μαυραγάνης σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των μαθητών του

Μαζί με τον αείμνηστο Στέργιο Λιούσα και τον Θανάση Γκαρδιακό, άρχισαν τη λειτουργία του σχολείου «Τρεις Ιεράρχες» με.… νονό» τον κατόπιν επίσκοπο κ. Παύλο Λάιο.

Η συνεργασία αυτή δεν ευδοκίμησε και το ζεύγος Μαυραγάνη δημιούργησε τον Απρίλιο του 1976 το Σχολείο Μαυραγάνη.

Είχε τότε 104 μαθήτριες και μαθητές, αλλά δεν υπήρχαν αίθουσες. Ήταν δύσκολο τότε να επιτραπεί η λειτουργία Ελληνικού σχολείου σε κρατικά ή καθολικά σχολεία.

Αλλά, ως από μηχανής θεός βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Γιώργος Φουντάς, ο οποίος διαμόρφωσε έναν χώρο στο σπίτι του και έτσι άρχισε να λειτουργεί το σχολείο, στο 13 Malin Street, στο Kew.

H πορεία του σχολείου συνεχίστηκε, με τη λειτουργία δύο τμημάτων -ένα στο Richmond και ένα στο Box Hill -γιατί κατά την τριετία 1975-1977 έγινε η μαζική μετακίνηση από το εσωτερικά προάστια στο Burwood -κατά κύριο λόγο- και το σχολείο έφτασε τους 350 μαθητές και μαθήτριες.

Παράλληλα με τη διδασκαλία, το σχολείο λάμβανε μέρος στην παρέλαση για την εθνική μας επέτειο και στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» με θεατρικά έργα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σχολείο να ταξιδέψει δύο φορές στην Ελλάδα- το 1995 και το1996.

Έλαβε, μάλιστα, μέρος σε θεατρικό αγώνα που είχε διοργανώσει το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και ήταν το πρώτο σχολείο που έκανε αυτό το ταξίδι και ο «Νέος Κόσμος» έγραψε τότε για «ένα ιστορικό ταξίδι».

Το 1996, ο Σύνδεσμος Χελλένικ τίμησε το ζεύγος Μαυραγάνη για την προσφορά τους στην εκπαίδευση. Το 2008 πάλι το ζεύγος Μαυραγάνη τιμήθηκε στο Κυβερνείο της Μελβούρνης για το LOTE.

To σχολείο συνέχισε την πορεία του, είναι μέλος του ESAV, έχει τμήμα VCE και σήμερα είναι INC (μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός).

Πηγή:Neoskosmos.com