Χριστίνα Κοντολέων: Επιμελήτρια Ελληνικής Τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης

Η Χριστίνα Κοντολέων είναι διακεκριμένη ακαδημαϊκός και επιμελήτρια στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Έχει γίνει γνωστή για τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο έστησε τη συλλογή των ελληνικών αρχαιοτήτων στο πιο μεγάλο ιδιωτικό μουσείο των ΗΠΑ. Οι 3 εκθέσεις που άνοιξαν είναι αφιερωμένες σε έργα από την αρχαία Ελλάδα. Το ένα δωμάτιο είναι αφιερωμένο στον «Όμηρο και τα επικά χρόνια», το άλλο στο «Διόνυσο και το Συμπόσιο», και το τελευταίο στην ενότητα «Θέατρο και Παράσταση».

kontoleon-1

Η Κοντολέων έχει στο παρελθόν επιμεληθεί εκθέσεις για την πόλη της Αντιόχειας αλλά και για τη θεά Αφροδίτη. Πριν ξεκινήσει τη συνεργασία της με το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη (MFA) ήταν επιμελήτρια ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης στο Worcester Art Museum.

Πριν από αυτό κατείχε την έδρα του τμήματος Τέχνης στο Williams College. Η Κοντολέων έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Yale και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο των ΗΠΑ ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μουσεία του κόσμου. Έχω την τύχη να δουλεύω σε μια από τις σπουδαιότερες συλλογές της κλασσικής αρχαιότητας παγκοσμίως. Δεχόμαστε περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό το ότι τους φέρνουμε σε άμεση επαφή με εκθέματα τέχνης των οποίων το ιστορικό πλαίσιο συχνά αγνοούν» λέει η ίδια όταν μιλά για τη δουλειά της.

Στόχος της είναι να κάνει πιο προσιτές τις συλλογές αρχαιοτήτων με σπουδαίο ιστορικό βάθος και να παρουσιάζει την αρχαία ελληνική κοινωνία με τρόπο κατανοητό στο σημερινό κοινό.

«Μου αρέσει η προοπτική της ανακάλυψης… Δεν είχα διαλέξει από την αρχή αυτή τη συγκεκριμένη καριέρα. Στην πραγματικότητα είχα εκπαιδευτεί και επικεντρωθεί στο να γίνω ακαδημαϊκός. Έγινα καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Williams College αλλά για οικογενειακούς λόγους μετακόμισα στη Βοστόνη και τα άφησα όλα αυτά για μια ασταθή θέση εργασίας, δηλαδή μια θέση που χρηματοδοτείται μόνο από δωρεές. Για πέντε, πεντέμιση χρόνια, ήμουν επιμελήτρια στο Worcester Art Museum όπου οργάνωσα μια έκθεση για την αρχαία πόλη της Αντιόχειας. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη έκθεση που ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, και με έκανε ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο των μουσείων.», λέει η Κοντολέων για την επαγγελματική της διαδρομή.

Πηγή:ellines.com/