Κομισιόν: Παραδόθηκε στους θεσμούς η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Αθήνα

Το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται από χθες (Δευτέρα) το βράδυ στα χέρια των θεσμών, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ.Σχοινάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν τον μήνα».

«Η πρώτη αξιολόγηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον περασμένο μήνα, να εκταμιεύσει την υποδόση ύψους 1 δισ.», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, αν και επισήμως τηρούν στάση αναμονής, οι δανειστές παρασκηνιακά έχουν ήδη εκφράσει διαφωνίες σε προβλέψεις του προσχεδίου, όπως η αύξηση των εισφορών και ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, θέση που αν διατηρήσουν μέχρι τέλους θα δυσκολέψουν σε ανησυχητικό βαθμό την εξίσωση του Ασφαλιστικού που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει κρατώντας την κόκκινη γραμμή για καμία μείωση στις παρεχόμενες κύριες συντάξεις, τουλάχιστον έως το 2018.

Σημαντική η πολιτική συναίνεση

Την σημασία ύπαρξης ευρείας πολιτικής συναίνεσης στο ζήτημα του Ασφαλιστικού προκειμένου να αυξηθούν τα διαπραγματευτικά όπλα της ελληνικής κυβέρνησης, αναδεικνύουν οι Βρυξέλλες. Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα πολιτική συναίνεση, ανάλογη με αυτή που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα. Ωστόσο η μέχρι τώρα αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας…

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ