Με τη Σαουδική Αραβία συντάσσονται Αίγυπτος και Κουβέιτ – ηρεμία ζητά η Τουρκία

Ριάντ
Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας τάσσεται η Αίγυπτος κατά την αναζωπυρωθείσα διένεξη με το Ιράν με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη, βλέποντας «ιρανική παρέμβασα στα εσωτερικά» του σαουδαραβικού βασιλείου – ενώ η Τουρκία ζητά ηρεμία και καλεί σε επιστροφή στη «διπλωματική γλώσσα».

Το Κουβέιτ από την πλευρά του ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη. H πρώτη ανακοίνωση από το εμιράτο περιοριζόταν στην ανάκληση του απεσταλμένου του, χωρίς να διευκρινίζει σε τι επίπεδο θα μείνουν οι διπλωματικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι επανέλαβε την Τρίτη, μιλώντας από το Ριάντ, την στήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης και καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές στο Ιράν.

Η ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του ιμάμη Αλ Νιμρ, είπε ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ, είναι «παρέμβαση στα εσωτερικά του σαουδαραβικού βασιλείου». Ο Σούκρι βρέθηκε το Ριάντ πριν από συνάντηση των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου που θα ασχοληθεί με την διένεξη.

«Η ασφάλεια του [σαουδαραβικού] βασιλείου είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια της Αιγύπτου, και η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του βασιλείου» είπε ο Σούκρι.

Η Αίγυπτος είχε ήδη διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 1989.

Την Δευτέρα, υπενθυμίζεται, τη Σαουδική Αραβία είχαν ακολουθήσει και τοΜπαχρέιν και το Σουδάν στη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν. Το Σουδάν έδωσε διορία δύο εβδομάδων στους ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Χαρτούμ.

Τουρκία: Ηρεμία και διπλωματία

Ανησυχία για την ενίσχυση της έντασης εξέφρασε από την πλευρά της η Άγκυρα, καλώντας σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

«Η Τουρκία ζητά τερματισμό των απειλών και επιστροφή στη διπλωματική γλώσσα» ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη. Η Άγκυρα κάλεσε επίσης σε «εκατέρωθεν προσοχή».

Newsroom ΔΟΛ