Ομογενής κατηγορείται για υπεξαιρέσεις σε συνδικάτο της Αυστραλίας

Πηγή:Neoskosmos.com

Kathy Jackson και Cesar Melhem για τους οποίους η Βασιλική Επιτροπή απεφάνθη ότι προκύπτουν αρκετά στοιχεία για τη δράση τους ώστε να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Kathy Jackson και Cesar Melhem για τους οποίους η Βασιλική Επιτροπή απεφάνθη ότι προκύπτουν αρκετά στοιχεία για τη δράση τους ώστε να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Στην Aστυνομία της Βικτώριας παραπέμπεται η υπόθεση της ομογενούς πρώην γραμματέα της Ένωσης Εργαζομένων στην Υγεία, Kathy Jackson.

Η 50χρονη πρώην συνδικαλίστρια θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής  για τα Συνδικάτα. Η Aστυνομία θα ερευνήσει τώρα αν η κ. Jackson προχώρησε σε αξιόποινες πράξεις για την απόκτηση ακινήτων και άλλων οικονομικών ωφελημάτων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Dyson Heydon, δήλωσε ότι αυτό που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι μόνο μία μικρή όψη ενός τεράστιου παγόβουνου.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο διέταξε την κ. Jackson να επιστρέψει στο συνδικάτο στο οποίο ήταν επικεφαλής $1.4 εκατ. αφού βρέθηκε ένοχη για υπεξαίρεση χρημάτων που δαπάνησε σε ψώνια, ταξίδια, έργα τέχνης και ακριβά γεύματα, ενώ είχε καταβάλει και ποσό για το διαζύγιό της.

Το 2011, η κ. Jackson είχε καταγγείλει στην aστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας τον πρώην γραμματέα του Συνδικάτου και πρώην βουλευτή των Εργατικού Κόμματος, Craig Thompson, και τον πρόεδρό του, Michael Williamson, ως βασικούς υπεύθυνους για τις απάτες στο συνδικάτο. Αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η κ. Jackson ξόδεψε $305.828 των χρημάτων του συνδικάτου για ταξίδια, τρόφιμα, αλκοόλ και ψυχαγωγία.

Η παραπομπή της είναι μεταξύ των 45 που πρότεινε η Επιτροπή, ενώ έχουν γίνει και 79 συστάσεις. Μέσα σε 21 μήνες, η Επιτροπή εξέτασε 505 μάρτυρες. Τα συμπεράσματα εκδόθηκαν σε έξι τόμους από τους οποίους ο ένας δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει αποκαλύψει πολλά παραπτώματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Το δίδαγμα αυτής της έκθεσης είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα βγει πολύ ισχυρότερο» είπε στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι είναι μια πραγματικά κρίσιμη καμπή για το εργατικό κίνημα, τους ηγέτες του, αλλά και για τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Bill Shorten.

O γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων Αυστραλίας (ACTU), Dave Oliver, απέρριψε τα ευρήματα της Επιτροπής. «Απορρίπτουμε κάθε ισχυρισμό ότι υπάρχει παράνομη και διεφθαρμένη συμπεριφορά στα σωματεία μας» δήλωσε. Aρνήθηκε τον ισχυρισμό του κ. Heydon ότι οι υψηλόβαθμοι συνδικαλιστές είναι «κακοποιοί και φοβερίζουν» και δήλωσε ότι «τέτοιες ακραίες εκφράσεις τονίζουν τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι ενέργειες της Επιτροπής».

Η έκθεση αποκάλυψε εκτεταμένη παράνομη συμπεριφορά σε κάθε  Πολιτεία στην Αυστραλία εκτός από την Βόρεια Επικράτεια.