Δ. Αβραμόπουλος: Η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί

Αθήνα
«Συμφωνήσαμε όλοι ότι η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και της Δανίας Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της, καθώς και η απόφαση της Σουηδίας να εισάγαγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία.

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα» τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η εισροή των προσφύγων πρέπει ωστόσο να «μειωθεί». Η μόνη λύση είναι «ευρωπαϊκή» είπε, καλώντας τα 28 κράτη-μέλη και τους εταίρους «εκτός ΕΕ» να «προστατεύσουν τα σύνορα, να σεβαστούν τους κανόνες και να διασφαλίσουν το μηχανισμό μετεγκατάστασης», σε «πνεύμα συνεργασίας».

Από την πλευρά της η δανή υπουργός, Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ δεν απέκλεισε να λάβει η χωρα της περαιτέρω μέτρα, καθώς «δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες».

Ο Μόργκαν Γιόχανσον σημείωσε πως η Σουηδία είναι η χώρα που δέχτηκε τους «περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους της». «Η Σουηδία έχει κάνει και κάνει ό,τι μπορεί, δεν μπορεί όμως να κάνει τα πάντα» δήλωσε ο σουηδός υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «κοινή ευθύνη» από όλους και να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης.

Τέλος, ο Όλε Σρέντερ υποστήριξε πως το «πρόβλημα στην Ευρώπη» είναι ότι δεν υπάρχει «λειτουργικό σύστημα ελέγχου των συνόρων ειδικά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ