Η Νότιος Κορέα ξανάρχισε τον «πόλεμο με τα μεγάφωνα»

Σεούλ

Η Σεούλ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα μεγάφωνα στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα που μεταδίδουν προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον της Πιόνγκγιανγκ, μετά τον ισχυρισμό του βορρά πως προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Το Λονδίνο αντέδρασε εκφράζοντας επιφυλάξεις για την κίνηση της Νοτίου Κορέας, καλώντας την Σεούλ να «μην πέσει στην παγίδα» κλιμάκωσης της έντασης.

Οι μεταδόσεις ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αθήνας), όπως είχε προαναγγείλει προηγουμένως η Νότιος Κορέα. Στα μεγάφωνα στάλθηκαν επίσης στρατιωτικές ενισχύσεις.

Τα μηνύματα με τα μεγάφωνα χρονολογούνται από τον πόλεμο της Κορέας και σήμερα μπορεί να φαίνονται απαρχαιωμένα, όμως θεωρείται και από τις δύο πλευρές ισχυρή κίνηση.

Το καλοκαίρι, η λειτουργία των μεγαφώνων (στο πλαίσιο της τότε έντασης) είχε κάνει την Πιόνγκγιανγκ να απειλήσει με πυρά στη νοτιοκορεατική επικράτεια και τελικά η λειτουργία τους είχε πάψει μετά από συμφωνία.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη που εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για την επανέναρξη των μεταδόσεων την Παρασκευή.

Τα μεγάφωνα ισοδυναμούν με «αναίμακτη επίθεση» στην κορεατική χερσόνησο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Τα μεγάφωνα ισοδυναμούν με «αναίμακτη επίθεση» στην κορεατική χερσόνησο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

«Καλούμε τη Νότιο Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο.

Η Σεούλ «απλώς πέφτει στην παγίδα» κλιμάκωσης της έντασης, είπε χαρακτηστικά ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press