Παράσταση διαμαρτυρίας κατά του Ασφαλιστικού έξω από το Μαξίμου!

Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής μέλη του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Τα μέλη του ΠΑΜΕ αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς, καθώς έφτασαν με τουριστικά λεωφορεία, η διέλευση των οποίων επιτρέπεται στην Ηρώδου Αττικού

Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής μέλη του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Τα μέλη του ΠΑΜΕ αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς, καθώς έφτασαν με τουριστικά λεωφορεία, η διέλευση των οποίων επιτρέπεται στην Ηρώδου Αττικού

Αθήνα.Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ στις 12.00 έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, ενάντια «στη σχεδιαζόμενη διάλυση του Ασφαλιστικού».

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καλεί την ίδια ώρα και το ΠΑΜΕ.

Η δράση αυτή της ΑΔΕΔΥ είναι -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- το πρώτο βήμα στο πλαίσιο πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, όπως αποφασίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο της Ένωσης στη συνεδρίασή του την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, «για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους δανειστές».

Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει, επίσης, κάλεσμα στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, των πρωτοβάθμιων Σωματείων και ευρύτερα στους εργαζόμενους του Δημοσίου να δώσουν το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά και παράλληλα να συμπαρασταθούν στους πρώην εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας εδώ και 25 ημέρες, ζητώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ως βασικούς άξονες επίλυσης του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, η ΑΔΕΔΥ προκρίνει την μικρή, έστω, αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

Αναφερόμενη δε στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία θέτει το ερώτημα «ποια θα ήταν η εικόνα τους αν δεν είχαν υποστεί, διαχρονικά, τις επιπτώσεις των “εγκληματικών” επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων: τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, την εμπλοκή των αποθεματικών τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ή στο Χρηματιστήριο;».

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στο μεταξύ, υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ), όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε 3,5 ώρες.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδη: «Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει ‘το μη χείρον βέλτιστον’. Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση φαίνεται να είναι τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων»

Η στάση αυτή των εργοδοτών αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» έσπευσε να δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφού η συμφωνία των εργοδοτών στην αύξηση των εισφορών κατά 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση τόσο εντός των συνόρων -με ένα εκ των βασικότερων επιχειρημάτων της Αντιπολίτευσης που δηλώνει κάθετα αντίθετη στην αύξηση των εισφορών να αποδυναμώνεται-, όσο και εκτός των συνόρων, καθώς στη μάχη για το επίμαχο ζήτημα με τους δανειστές η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίσει ως σύμμαχό της τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Τούτων δοθέντων την κυβερνητική ικανοποίηση για την εξέλιξη της συνάντησης και τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων εκφράζει και το Μαξίμου σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα οι εργοδοτικοί φορείς απέσπασαν κυβερνητική δέσμευση για επανεξέταση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον υπουργό Εργασίας να εκδίδει μετά την συνάντηση σχετική ανακοίνωση.

Η κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Οι εργοδοτικοί φορείς «δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι φορείς και βάζουν παράλληλα το πλαίσιο συνεργασίας για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο

2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Μαξίμου: Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα χωρίς οριζόντιες μειώσεις

Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ως προς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιο Καββαθά, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και της ΕΣΕΕ Βασίλειο Κορκίδη.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις» προστίθεται.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.

Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.

ΕΣΕΕ: Πρόκειται πράγματι για ένα νέο Ασφαλιστικό

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Συνομοσπονδία των εμπόρων αποδέχεται την αύξηση των εισφορών ως «το μη χείρον βέλτιστον», κατά συνολικά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου. Δηλώνει την καταρχήν συμφωνία της ΕΣΕΕ με την σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ με το εισόδημα του ασφαλισμένου, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ «καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες».

Ο κ. Κορκίδης τονίζει δε ότι πραγματικά πρόκειται για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος και γι αυτό πρέπει να προσεχθούν οι αδικίες.

Ειδικότερα, με αιχμές για την στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ξεκινά τη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Για εμάς, τους Κοινωνικούς Εταίρους, αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, αναφορικά με το ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μην μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις».

«Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος» τονιζει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε σύμφωνοι στην αύξηση κατά 1% (0,5% & 0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρούμε ότι η επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος».

Σχετικά με τον ΟΑΕΕ «η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ, καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες».

«Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης και συνεχίζει «Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει ‘το μη χείρον βέλτιστον’. Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου».

» Βεβαίως, δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό. Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το ‘μάρμαρο’ θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών».

Η ΕΣΕΕ «μπορεί να δεχθεί την αύξηση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών, αλλά δεν δέχεται τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινίσεις και ερμηνείες στη πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύ εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

ΓΣΕΒΕΕ: Έμφαση στους αυτοαπασχολούμενους

«Ήταν μια εκτενής συζήτηση με τον Πρωθυπουργό που επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση των επενδύσεων, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας και φυσικά και για το ασφαλιστικό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, πρόσθεσε «τέθηκαν όλα τα θέματα που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί μέσα από τις πάγιες θέσεις της Συνομοσπονδίας ενώ για το ασφαλιστικό επισημάνθηκαν τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα οι προβλέψεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.»

» Ζητήθηκε επίσης, η κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, η εφαρμογή του εργόσημου για περιστασιακά εργαζόμενους κ.α.»

«Συμφωνήθηκε να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Πηγή:In.gr