Καταργούνται τα κρατικά κοδύλια για τα Ελληνικά στην Ν. Αυστραλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτειακής Υπουργού Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας, Susan Close, σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στο σχολικό Πρόγραμμα Διατήρησης και Ανάπτυξης της «πρώτης» γλώσσας, από τον Ιανουάριο 2016.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία της Πολιτείας και έχει στόχο την ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια.

susan close

H πολιτειακή Υπουργός Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας, Susan Close

Σε επίσημη αλληλογραφία μεταξύ της Susan Close και του υποψήφιου ομοσπονδιακού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος (ALP) Στάθη Γεωργανά, η υπουργός ανέφερε ότι μετά από λεπτομερή εξέταση που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες κατά την περίοδο 2014-2015, το πρόγραμμα -το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1985-, αδυνατεί πλέον να καλύψει το φάσμα και αριθμό όλων των γλωσσών.

Συνεπώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Παιδικής Ανάπτυξης Νότιας Αυστραλίας, με το νέο έτος, η ανάλογη χρηματοδότηση θα παραχωρείται σε μικρότερο αριθμό γλωσσών, καλύπτοντας, κυρίως, τις ανάγκες των νεοαφιχθέντων μαθητών που μετανάστευσαν στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια και μιλούν μια ξένη γλώσσα (πλην της Αγγλικής) σε καθημερινή βάση στο σπίτι.

Οι γλώσσες που δεν θα λαμβάνουν πλέον χρηματοδότηση για το ανάλογο πρόγραμμα -σύμφωνα πάντα με την επιστολή της πολιτειακής υπουργού-, είναι μεταξύ άλλων η Ελληνική, η Ιταλική, η Τουρκική, η Σερβική και η Χμερ (Καμποτζιανή).

Η Νεοελληνική Γλώσσα θα παραμείνει ως «δεύτερη» γλώσσα στην διδακτέα ύλη των δημοσίων σχολείων με ένα τριετές υποστηρικτικό πρόγραμμα.

Πηγή:neoskosmos.com