Υπολογιστής δείχνει στους γονείς πότε να κοιμίζουν τα παιδιά τους

Ο online υπολογιστής ύπνου για παιδιά είναι απλούστατος στη χρήση του: εισάγετε την ηλικία του παιδιού σας (4-18 ετών) αλλά και την ώρα που χρειάζεται να σηκωθεί την επομένη και αυτός σας υποδεικνύει πότε πρέπει να το κοιμίσετε. Η βασική του αρχή είναι πως τα παιδιά νιώθουν πιο ευδιάθετα και πιο αναζωογονημένα όταν ξυπνούν ανάμεσα στους κύκλους του ύπνου και όχι όταν ξυπνούν στη διάρκεια του βαθιού ύπνου. Η ιδανική ώρα για να πέσει στο κρεβάτι ένα παιδί εξαρτάται από τον κύκλο του ύπνου του, ο οποίος παραλλάζει αναλόγως της ηλικίας και του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ξαπλώνει μέχρι να αποκοιμηθεί, ένα διάστημα που για ένα συνηθισμένο παιδί υπολογίζεται σε 14 λεπτά της ώρας.

 

Καθώς ορισμένα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο χρόνο ύπνου από άλλα, οι γονείς καθοδηγούνται να επιλέγουν την ώρα που ταιριάζει περισσότερο με τις ανάγκες του παιδιού τους. Οπως επισημαίνει στην Ναόμι Γκρήναγουεϊ και στο dailymail.co.uk η σύμβουλος ύπνου Λούσι Σρίμπτον «ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ύπνου, το ξύπνημα μία στιγμή που δεν διακόπτει τον βαθύ ύπνο εξασφαλίζει ένα ιδανικό ξεκίνημα στη μέρα του παιδιού». Σύμφωνα με τον υπολογιστή, ένα τετράχρονο που χρειάζεται να ξυπνήσει στις 7 π.μ. θα πρέπει να πέσει για ύπνο στις 5:46 μ.μ. της προηγουμένης ή στις 6:16 μ.μ. ή στις 6:46 μ.μ. ή στις 7:16 μ.μ. ή στις 7:46 μ.μ. με βάση ένα μέσο κύκλο ύπνου που διαρκεί 30 λεπτά της ώρας. Την ίδια στιγμή, ένα 7χρονο παιδί που πρέπει να σηκωθεί την ίδια ώρα, θα χρειαστεί να πέσει για ύπνο στις 7:56 μ.μ. ή στις 8:46 μ.μ. ή στις 9:36 μ.μ. με βάση τον κύκλο ύπνου της ηλικίας του που διαρκεί 50 λεπτά της ώρας.

sleep1Οπως εξηγεί η Σρίμπτον, οι κύκλοι του ύπνου μας χωρίζονται σε REM και μη REM (Rapid Eye Movement=Γρήγορη Κίνηση του Ματιού) ενώ στη συνέχεια περνάμε σε έναν πιο ελαφρύ ύπνο καθώς ο κύκλος τελειώνει και μια φυσική ευεξία συνοδεύει την προετοιμασία του οργανισμού μας για να ξυπνήσει. «Αν τη στιγμή της αφύπνισης κοιμόμαστε βαθιά, κάτι που δεν αποτελεί τη φυσική επιλογή για να ξυπνήσει κανείς, είναι πολύ πιθανό να σηκωθούμε ανόρεχτα και να νιώθουμε εξουθενωμένοι» επισημαίνει. Πάντως, όσοι σπουδάζουν θα ενθουσιαστούν αν μάθουν πως για έναν 18χρονο που τα μαθήματά του ξεκινούν μετά το μεσημέρι και πρέπει να σηκωθεί στις 11.30 μ.μ. ο υπολογιστής ύπνου δίνει ως επιθυμητές ώρες κατάκλισης τις 2:16 π.μ. (το νωρίτερο), αλλά και τις 3:46 π.μ. ή τις 5:16 π.μ. Ο,τι καλύτερο, δηλαδή, όχι απλώς για ένα ποτάκι αλλά για ένα ολονύχτιο ξενύχτι με φίλους και συμφοιτητές! Ωστόσο, η Λούσι Σρίμπτον προειδοποιεί πως καλό θα ήταν οι έφηβοι να μην πηγαίνουν τόσο αργά στο κρεβάτι, όποια κι αν είναι τα ωράριά τους, γιατί η πρωινή αφύπνιση εισάγει σε καλύτερους και φυσικότερους ρυθμούς ζωής.

Πάντως, δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτή την υπόθεση του online υπολογιστή ύπνου. «Μπορεί να στηρίζεται σε σωστές γενικές αρχές» τονίζει η σύμβουλος ύπνου, «αλλά διατηρώ μια επιφύλαξη ως προς το αν μπορεί να δώσει την τέλεια απάντηση. Υπάρχουν, βλέπετε, αρκετές παράμετροι στο ζήτημα αυτό. Πρώτον, ο χρόνος που μπορεί να χρειαστεί κανείς για να βυθιστεί στον ύπνο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ακόμα και όταν κάποιος ξαπλώνει στις 9 και σχεδιάζει μέχρι τις 9.15 να έχει αποκοιμηθεί, υπάρχει μία πιθανότητα αυτό να μη συμβεί. Και δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε το σωστό χρόνο που ταιριάζει στο παιδί σας. Τα περισσότερα πεντάχρονα, για παράδειγμα, χρειάζονται 10 με 11 ώρες ύπνου. Οπότε αν κάποιος επιλέξει να κοιμίσει ένα πεντάχρονο στις 5:45 μ.μ. θα ξυπνήσει αξημέρωτα και όλη τη μέρα θα έχει κακή διάθεση και θα γκρινιάζει. Εκτός λοιπόν από τη σωστή στιγμή που θα πρέπει να ξυπνήσουν σε σχέση με τον κύκλο του ύπνου, είναι βασικό να λάβουμε υπόψη μας την ποσότητα ύπνου που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους δημιουργήσουμε προβλήματα».