Times: Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα με τα 200 πιο «διεθνή» ιδρύματα στον κόσμο

Ούτε ένα ελληνικό δεν περιλαμβάνεται στα 200 πιο «διεθνή πανεπιστήμια» του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Times Higher Education, εκπαιδευτικού ένθετου της βρετανικής εφημερίδας Times που κάθε χρόνο εκδίδει και μια λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η σχετική λίστα πάντως κρύβει εκπλήξεις, καθώς το πλέον εξωστρεφές πανεπιστήμιο για το 2016 ανακηρύχθηκε αυτό του Κατάρ, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου και του Χονγκ Κονγκ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το ελβετικό École Polytechnique Fédérale de Lausanne, το πανεπιστήμιο της Γενεύης επίσης από την Ελβετία, το πανεπιστήμιο του Μακάου, τα ETH Zurich και Σεντ Γκάλεν και πάλι από την Ελβετία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το βρετανικό Imperial College.

Τα κριτήρια που λήφθησαν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας είναι το ποσοστό ξένων καθηγητών του ιδρύματος, το ποσοστό ξένων φοιτητών και το ποσοστό των δημοσιευμένων ερευνών στις οποίες τουλάχιστον ο ένας συγγραφέας είναι ξένος

Βάσει αυτών των κριτηρίων, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία συνήθως κυριαρχούν στις λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα, βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα πιο διεθνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης βρίσκεται στην 90η θέση. Από την άλλη πλευρά το πανεπιστήμιο του Κατάρ, που είναι και το πλέον διεθνές, ήταν στις θέσεις 601-800 στη λίστα του Times Higher Education με τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται με 125 πανεπιστήμια στη λίστα με τα πιο διεθνή, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι και το πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στην 150η θέση. Η χώρα με τα περισσότερα διεθνή πανεπιστήμια (38) είναι η Βρετανία. Στις πιο εξωστρεφείς χώρες ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ελβετία.