Επανέρχονται οι «Έλληνες Ενεργοί Πολίτες» για το Ινστιτούτο Βενετίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με μία δεύτερη επιστολή διαμαρτυρίας, επίσης προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ και την Ακαδημία Αθηνών,  επανέρχονται οι «Έλληνες Ενεργοί Πολίτες» στις καταγγελίες τους για τα όσα υποστηρίζουν ότι συμβαίνουν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας και τα οποία αφορούν στην διοίκηση και τη λειτουργία του μόνου ελληνικού ερευνητικού κέντρου στο εξωτερικό.instituto_venetias

Μία πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας είχε αποσταλεί πάλι προς τον Πρωθυπουργό και είχε δημοσιευθεί στην ΡΗΡ με τον τίτλο «Τι τρέχει με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας;»

Όπως εκεί σημειώναμε, «αν και δεν είναι γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από την επωνυμία <Ελληνες Ενεργοί Πολίτες> και μολονότι δεν είναι ευχερές στην ΡΗΡ να ελέγξει τη βασιμότητα ή μη των στην επιστολή αναγραφομένων, αναφερόμαστε σ΄αυτήν,  στη βάση της δημόσιας δέσμευσής μας πως  ό,τι φθάνει στο e mail της ΡΗΡ δεν θα αποκρύβεται». Τω αυτώ πράττουμε και τώρα, δημοσιεύοντας ορισμένα μόνον σημεία της καταγγελίας και χωρίς να αναφέρουμε ονόματα. Αναμένουμε, πάντως, κάποια δημόσια δήλωση αρμοδίου, που να ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Στην νέα τους ανώνυμη καταγγελία θέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως, εάν «είναι νόμιμο και θεμιτό ο επικεφαλής διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (…)  (δημόσιος υπάλληλος του ΥΠΕΞ) να συμμετέχει αμειβόμενος προσωπικά σε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα (…)  με αντικείμενο άσχετο προς τις βυζαντινές σπουδές από το οποίο δεν ωφελείται ο φορέας εργασίας του;

Επίσης,   «Γιατί χωρίς να προβλέπεται πουθενά είναι παγιωμένη τακτική ο εκάστοτε διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας να αποφασίζει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ για  την εκδοτική δραστηριότητά του ιδρύματος εκδίδοντας κατά προτεραιότητα τα δικά του βιβλία;»

«Είναι νόμιμο να προκηρύσσεται ξανά και ξανά πρόγραμμα ψηφιοποίησης του καταλόγου της βιβλιοθήκης του Ελληνικού Ινστιτούτου (δαπάνη άνω των 100.000 €) ενόσω έχουν κατατεθεί προσφορές και η διαδικασία είναι σε αναμονή;»

«Είναι νόμιμο η βιβλιοθηκάριος (διορίστηκε παράνομα από την (…) σε οργανική θεση που από τον νόμο καλύπτεται από μόνιμο υπάλληλο του ΥΠΕΞ) εντός του ωραρίου της να εργάζεται παράλληλα κάνοντας επιμέλειες για τον ίδιο φορέα αλλά να αμείβεται ξεχωριστά για το έργο αυτό; Πόσες φορές πληρώνεται η ίδια εργασία στο ελληνικό δημόσιο;»

Επίσης θέτουν το ερώτημα εάν «είναι νόμιμο να γίνεται απ΄ ευθείας ανάθεση έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ;»

Τέλος, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι «…σε λίγο θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την επιλογή υποτρόφων του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας. Εκτός από την ανύπαρκτη δημοσιότητα της προκήρυξης υπάρχει έντονη συζήτηση ότι οι εξετάσεις δεν είναι αδιάβλητες. Ο νόμος προβλέπει σύσταση επιτροπής εξετάσεων από την Ακαδημία αλλά η πρώην Διευθύντρια διενεργούσε μόνη της τις εξετάσεις εδώ και χρόνια! Εφέτος ακούγεται ότι θα επαναληφθεί το ίδιο. Τι θα κάνει η Ακαδημία;»

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ:

Στην επιστολή τους οι «Ενεργοί Έλληνες» υποστηρίζουν  πως η καταγγελία τους είναι ανώνυμη «γιατί δεν εμπιστευόμαστε κανέναν». Η θέση αυτή, κατά την άποψη της ΡΗΡ, δεν είναι αρκούντως πειστική, για τον απλό λόγο ότι την καταγγελία τους μπορούσαν να την απευθύνουν  και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, κρατώντας την μυστική. Και, το κάτω της γραφής, όταν αναφέρεσαι σε ένα τόσο σημαντικό για τον ελληνισμό Ίδρυμα, αναλαμβάνεις και την ευθύνη των λεγομένων σου.