Στο εδώλιο Γερμανός τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους

Ντίσελντορφ, Γερμανία
Κάτω από ύψιστα μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στο εδώλιο δικαστηρίου του Ντίσελντορφ Γερμανός τζιχαντιστής κατηγορούμενος για συμμετοχή σε μονάδα βασανιστηρίων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο 25χρονος Νιλς Ντ. συνελήφθη κατά την επιστροφή από τη Συρία έναν χρόνο πριν και δικάζεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Φέρεται ότι ανήκε σε ομάδα που εντόπιζε και σκότωνε όσους αρνούνταν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

Τους οκτώ από τους συνολικά 13 μήνες που παρέμεινε στη Συρία, ο Νιλς Ντ. -το επίθετό του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα όπως ορίζει η γερμανική νομοθεσία- φέρεται να ανήκε σε εσωτερική μονάδα ασφαλείας, στην οποία ορισμένοι ερευνητές αναφέρονται ως «Γκεστάπο του Ισλαμικού Κράτους», όπως μεταδίδει το BBC.

Ήταν μεταξύ περίπου 12 νεαρών που ταξίδεψαν στη Συρία το 2013 από την πόλη Ντισλάκεν κοντά στο Ντούισμπουργκ.

Ο Νιλς Ντ. κρύβει το πρόσωπό του καθώς εισέρχεται στο δικαστήριο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ο Νιλς Ντ. κρύβει το πρόσωπό του καθώς εισέρχεται στο δικαστήριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Ο κατηγορούμενος έδωσε στοιχεία για τη δράση της ISIS σε δύο δίκες πέρυσι λέγοντας ενώπιον δικαστηρίου του Κέλε ότι ήταν μάρτυρας βασανιστηρίων και εκτελέσεων. «Οποιοσδήποτε θέλει να γυρίσει την πλάτη στο Ισλαμικό Κράτος θεωρείται αυτόματα νεκρός» είπε.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Νιλς Ντ. έχει δηλώσει κατά την ανάκρισή του από τις Αρχές ότι η μονάδα του λειτουργούσε ως τμήμα εσωτερικής ασφάλειας, ο ίδιος είχε έδρα την συριακή πόλη Μανμπίτζ, 80 χιλιομέτρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου, και είχε ανάμειξη σε 15 συλλήψεις.

Βασανιστήρια λάμβαναν χώρα σε καθημερινή βάση στην φυλακή της Μανμπίτζ, ενώ υπήρχε μία «πλατεία εκτελέσεων», φέρεται να έχει δηλώσει.

Τα μέλη της ειδικής μονάδας λάμβαναν μπόνους και καλύτερους μισθούς συγκριτικά με άλλους τζιχαντιστές και πάντα εμφανίζονταν δημοσίως φορώντας μάσκες.

Αν και ο ίδιος αρνείται ότι είχε συμμετοχή σε βασανιστήρια ή φόνους, φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό του τηλέφωνο φέρεται να τον δείχνει να κρατά όπλο στο κεφάλι ενός κρατουμένου.

Εάν κριθεί ένοχος από το περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ, ο Νιλς Ντ. μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια.

Οκτακόσιοι Γερμανοί πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και περίπου 1.100 ριζοσπαστικοποιημένοι εξτρεμιστές εκτιμάται ότι ζουν στη Γερμανία, βάσει των στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ