Burger King: Γιατί αργεί να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα;

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, όταν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2014 η Burger King ανακοίνωνε ότι η εταιρεία Burger King South East Europe (SEE) θα αναλάμβανε την επέκταση της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας burger στον κόσμο, και στην χώρα μας.

Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει κάποιο σημάδι στον ορίζοντα που να δείχνει ότι το πρώτο εστιατόριο θα ανοίξει άμεσα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικά τεθεί από την περασμένη άνοιξη -την στιγμή που η Burger King SEE είχε στελεχιακή παρουσία στην χώρα μας – το πρώτο κατάστημα θα άνοιγε τις πόρτες το αργότερο ως τις αρχές του 2016 καθώς θα έπρεπε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν και να στελεχωθούν τα γραφεία, να αναζητηθούν οι τοπικοί συνεργάτες και προμηθευτές, να εντοπισθεί το ιδανικό ακίνητο για το εστιατόριο και να ξεκινήσει το κατασκευαστικό κομμάτι.

Τι πήγε στραβά; Η διοίκηση – σε επικοινωνία που είχε μαζί της το news247 – τηρεί σιγή ιχθύος, τόσο για την καθυστέρηση όσο και για το πότε θα ανοίξει τελικά το πρώτο Burger King. Πληροφορίες θέλουν ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η περίοδος των capital controls η οποία πάγωσε για μικρό χρονικό διάστημα τα σχέδια των ξένων επενδυτών λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο. Κίνηση λογική σε ένα βαθμό καθώς πρόκειται για ένα τομέα με σημαντικές επενδύσεις ανά εστιατόριο. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από το κατασκευαστικό κομμάτι που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό λόγω μηχανολογικού εξοπλισμού (μεγάλοι χώροι ψύξης, κατάψυξης, ψησίματος, συντήρησης και κλιματισμού) οι επιχειρήσεις τέτοιου είδους είναι τόσο εντάσεως ενέργειας όσο και εργασίας, κοινώς έχουν υψηλά κόστη σε ενέργεια και προσωπικό. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σύνηθες τόσο μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων όσο και οι ίδιες αλυσίδες να αποχωρούν άμεσα από αγορές όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Στην Ελλάδα η οικονομική «βαρυχειμωνιά» του περσινού καλοκαιριού φαίνεται να πηγαίνει αργά αλλά σταθερά προς το τέλος της. Ποια είναι η στάση που θα κρατήσει με τα νέα δεδομένα η Burger King; Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 όχι μόνο δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης – πριν καν ξεκινήσει – αλλά η διοίκηση επισπεύδει τις διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε στο τέλος του έτους η αλυσίδα να διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων – περίπου 10 – στην χώρα μας.