ΗΠΑ προς Τσίπρα: Προχωρείστε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Greeknewsonline.com

Στη συνάντηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι «συμφώνησαν στη σημασία να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για ανακούφιση του χρέους».

Στη γραπτή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εποικοδομητική προσέγγιση που έχει τηρήσει η κυβέρνησή του στο κυπριακό ζήτημα, μαζί με την ηγεσία του σε σχέδια ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι και οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν τη σημασία της συνεργασίας στην ασφάλεια και τη συνέχιση της προώθησης μιας ολιστικής ευρωπαϊκής λύσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Η ελληνική πλευρά

Αθήνα ΡΗΡ. Το ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλ.Τσίπρας και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ -σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού- στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

Tsipras Mpaiten
Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νέες επαφές
Νέο κύκλο σημαντικών επαφών θα έχει σήμερα, Πέμπτη, στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται στο πάνελ στο οποίο θα συμμετέχει μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίς το πρωί.
Το μεσημέρι, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου (14:45) και την Κριστίν Λαγκάρντ (15:00), ενώ το βράδυ θα συζητηθεί και πάλι το Κυπριακό στη συνάντηση με τον Ν.Αναστασιάδη (20:00).
Η συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.