Γιατί είναι αμετακίνητοι από τα μπλόκα οι αγρότες

Παρά τις σαφείς επιβαρυντικές προβλέψεις του 3ου Μνημονίου, η σκληρή πραγματικότητα άρχισε να γίνεται χειροπιαστή για τους αγρότες μόλις άρχισαν να ψηφίζονται οι εφαρμοστικές διατάξεις, ενώ με την κατάθεση και ψήφιση του Προϋπολογισμού διαλύθηκαν και οι τελευταίες αμφιβολίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Εξ ου και η δυσκολία των υπουργών που έδωσαν το παρών στη συνέντευξη Τύπου να υποσχεθούν ή να υπαινιχθούν ότι θα γίνουν αλλαγές στα ψηφισθέντα.

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τους αγρότες;

 • Το πιο βαρύ φορτίο είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς μόνο για φέτος προβλέπεται ότι οι αγρότες θα πληρώσουν 102 εκατ. ευρώ παραπάνω και έπεται συνέχεια καθώς προβλέπεται σταδιακή αύξηση των εισφορών τους στο 20% από 7%
 • Ήδη έγινε το πρώτο «ψαλίδισμα» του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το όφελος για τον Προϋπολογισμό και η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους αγρότες υπολογίζεται στα 13 εκατ. ευρώ για το 2016
 • Με αναδρομική ισχύ στα εισοδήματα του 2014 έγινε και η πρώτη αύξηση της προκαταβολής φόρου, από το 27,5% στο 55%. Φέτος, θα ακολουθήσει και η δεύτερη αύξηση από το 55% στο 75%. Σωρευτικά στη διετία οι αγρότες επιβαρύνονται με περίπου 79 εκατ. ευρώ
 • Σαφής είναι και η πρόβλεψη του Μνημονίου για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% κι εν συνεχεία στο 26%. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι ποια εισοδήματα θα επιβαρυνθούν. Αν και στο μνημονιακό νόμο (δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η εφαρμοστική διάταξη) αναφέρεται ότι η πρώτη αύξηση του συντελεστή θα γίνει στο φορολογικό έτος 2016 άρα η επιβάρυνση θα φανεί στην εκκαθάριση του 2017, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ρητώς ότι από φέτος κιόλας θα πρέπει να εισπραχθούν 32,1 εκατ. ευρώ παραπάνω από την αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου, όπου χρησιμοποιείται η λέξη «exercise», η οποία παραπέμπει στην έννοια του οικονομικού και όχι του φορολογικού έτους, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η αλλαγή του συντελεστή πρέπει να ισχύσει στο περσινό εισόδημα.
 • Σέρρες: Αγρότες εισέβαλλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
  Επεισοδιακή ήταν η διαμαρτυρία των αγροτών στις Σέρρες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια.Οι αγρότες που κατέβηκαν από το μπλόκο του Προμαχώνα άφησαν αυγά στο γραφείο της υπουργού Μακεδονίας -Θράκης.

  Στην συνέχεια εισέβαλλαν στο γραφείο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή πετώντας αυγά και προπηλακίζοντας εργαζόμενους.

  Επιπλέον, κατέβασαν τις σημαίες του κόμματος και τις έκαψαν μαζί με τις αφίσες για τις συγκεντρώσεις υπέρ του «ΟΧΙ». Στη θέση των σημαιών του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν ελληνικές σημαίες.