Διαβεβαιώσεις Νταβούτογλου προς Μέρκελ

Βερολίνο, Γερμανία

Διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία «θα κάνει τα πάντα» για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έδωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, επισημαίνοντας πάντως ότι θα συνεχιστεί η πολιτική «των ανοιχτών συνόρων» προς τους Σύρους πρόσφυγες.

«Δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι νόμιμη» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος επαναβεβαιώνοντας από πλευράς της ότι θα εκταμιευτούν τα τρία δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων, ενώ η Γερμανία θα επιδιώξει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στο χώρο Σένγκεν έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Γερμανία και Τουρκία υιοθέτησαν κατά τις επαφές μεταξύ των δύο ηγετών κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων», όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ωστόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

«Οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή απειλή για την σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες» σύμφωνα με το γερμανοτουρκικό κείμενο, όπου σημειώνεται η αναγκαιότητα να «μοιραστεί το βάρος».

«Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών» τόνισε η Μέρκελ και προσέθεσε: «Έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής και η Τουρκία δήλωσε την προθυμία να δει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά. Θα ανταλλάξουμε και τους αριθμούς και τις στατιστικές σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση».

Εμφανίστηκε δε πεπεισμένη ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για να επαναλάβει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στην Τουρκία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πρόσθεσε ότι θα εστιάσει σε αυτό ιδιαίτερα την προσοχή της.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη λειτουργίας των hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ αναφερόμενη στα θύματα των σημερινών προσφυγικών ναυαγίων σημείωσε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα εκταμιευθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Επανέλαβε επιπλέον την θέση της υπέρ των «νόμιμων ποσοστώσεων [των προσφύγων] με προορισμό την Ευρώπη» από την Τουρκία, λύση στην οποία αντιτίθενται πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε με τη σειρά του ότι «είναι σημαντικό η ΕΕ με την Τουρκία να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση από κοινού», καθώς «η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος» -και ζήτησε την αλληλεγγύη όλων των εμπλεκομένων χωρών.

Υπογράμμισε πάντως ότι «όσο ο Άσαντ μένει στην Δαμασκό, κανένας Σύρος δεν θέλει να επιστρέψει» και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι βομβαρδισμοί του δεν έχουν απλώς σκοτώσει μαθητές στην Συρία, αλλά προκαλούν και αστάθεια στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με στόχο τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου αποτελούν σημείο-κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι Τουρκία και Γερμανία «βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων των Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] και PKK».

Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως, στην αρχική τοποθέτησή της, ζήτησε πολιτική λύση στην διαμάχη με το ΡΚΚ, ενώ σημείωσε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των δημοσιογράφων.

Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους στη ζώνη Σένγκεν

Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στον χώρο Σένγκεν «έως τον Οκτώβριο», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών.

«Η καγκελάριος κι ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιδίωξη την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο της Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Οι δύο (ηγέτες) επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ της ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και μιας αποτελεσματικής συμφωνίας επανεισδοχής» των προσφύγων που επαναπροωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης, όπως προβλέπει η συμφωνία που εγκρίθηκε από τους «28» και την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργοί των κυβερνήσεών τους συμμετείχαν την Παρασκευή στον πρώτο γύρο γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων με φόντο την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, αυτές οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να παίξουν «ρόλο κλειδί» στην επίλυση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ