Όλοι μαζί οι Καστελορίζιοι της Αυστραλίας

Το Συμβούλιο Καστελοριζίων της Αυστραλίας θα πραγματοποιήσει το πρώτο του Συνέδριο στο Brisbane. Το ιστορικό Συνέδριο, που θα φέρει κοντά τους Καστελορίζιους της χώρας, ξεκινά αυτήν την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016.

Το Συμβούλιο αποτελεί πλέον τον εθνικό φορέα των Καστελοριζίων και στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα εκπροσωπούνται όλοι οι καστελορίζιοι οργανισμοί των Πολιτειών. Πολλοί απ’ αυτούς τους Οργανισμούς αυτοί έχουν ήδη ιστορία εκατό ετών και κάποιοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν έναν αιώνα συνεχούς παρουσίας στην Αυστραλία.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ “ΓΙΟΡΤΗ”

“Τις άλλες φορές που καταφέραμε να βρεθούμε όλοι μαζί, ήταν για να γιορτάσουμε επετείους οργανισμών μας ανά τη χώρα” δήλωσε στο “Νέο Κόσμο” η πρόεδρος του Συμβουλίου Καστελοριζιών της Αυστραλίας, Υβόννη (Κομινού) Παναγάκου. “Το 2012 βρεθήκαμε στο Perth της Δυτικής Αυστραλίας για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της εκεί Κοινότητας. Έπειτα, το 2013 συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε την 60ή επέτειο του Κλαμπ των Γυναικών στη Νέα Νότια Ουαλία. Πέρυσι βρεθήκαμε στη Μελβούρνη για τα 90χρονα του Συλλόγου της Βικτώριας. Σκεφτήκαμε ότι ήταν πια καιρός αυτή τη φορά να συγκεντρωθούμε και να εστιάσουμε στην [πανεθνική] οργάνωσή μας” δήλωσε.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προώθηση της ιστορίας του νησιού και της ανάδειξης της μεγάλης γεωπολιτικής του ιστορίας, να τιμηθεί η πολιτιστική κληρονομιά μας και να προωθηθεί η σύνδεση και η επικοινωνία των Καστελορίζιων της Αυστραλίας με το νησί τους. Στο Συνέδριο αναμένεται να λάβουν μέρος και νεαρότερα μέλη των καστελορίζιων οργανισμών και αυτό θα αποτελέσει την ευκαιρία να χαραχτούν τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια.

“Αυτό το Συνέδριο θα είναι γιορτή των απανταχού Καστελοριζίων της Αυστραλίας” τονίζει η κ. Παναγάκου. “Οι πρόγονοί μας, όταν έφτασαν στην χώρα, έπρεπε να δίνουν αναφορά στην Αστυνομία για κάθε κίνησή τους. Αναγκάστηκαν να εργαστούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε ορυχεία στο Port Augusta, στο Mt Isa και στο Innisfail του Κουίνσλαντ, αλλά και στα επικίνδυνα νερά του Darwin. Πιστεύουμε ότι είναι χρέος μας να τιμήσουμε και να κάνουμε γνωστή την προσφορά τους αλλά και να προάγουμε στις νέες γενιές οτιδήποτε είναι ελληνικό και καστελορίζιο” δηλώσε η κ. Παναγάκου.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο που έχει ήδη επιτευχθεί από οργανισμούς των Καστελοριζίων σε διάφορες Πολιτείες. “Στη Βικτώρια, λάβαμε γενναιόδωρη επιχορήγηση από την Επιτροπή Πολυπολιτισμού και, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ξεκινήσαμε μια περιεκτική ανάλυση των αρχείων μας και πήραμε συμβούλους από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης για να μας βοηθήσουν. Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε σαφή στοιχεία σχετικά με την ιστορία του Συλλόγου στη Βικτώρια, τα οικογενειακά μας δέντρα, τα έργα τέχνης, τις παραδοσιακές φορεσιές, τις συνταγές μαγειρικής, τα τραγούδια, τα ποιήματα και τα κοσμήματα. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το νήμα που μας ενώνει με Οργανισμούς άλλων Πολιτειών. Νέοι άνθρωποι μάς πλησιάζουν, έχουν περιέργεια να μάθουν τι γίνεται, ενδιαφέρονται, εκτιμούν έτσι την ιστορία και ‘γεύονται’ το παρελθόν”.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ένας από τους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι ο Ανδρέας Λιβέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής ετιαρίας Dow Chemical Company. Γεννημένος στο Darwin ο Λιβέρης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Queensland του Brisbane και το 2005 έλαβε την τιμητική διάκριση του “καθηγητή”. Στην 38χρονη καριέρα του ο κ. Λιβέρης έχει ασχοληθεί στον τομέα της μεταποίησης, της μηχανικής, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στην Ασία.

Επίσης, στο βήμα του Συνεδρίου θα βρεθεί και ο ομότιμος καθηγητής, διακεκριμένος νευροπαθολόγος και επί χρόνια διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νευρομυϊκής στην Δυτική Αυστραλία, Βύρων Κακούλας, γνωστός για τις έρευνές του για τη Νόσο Κινητικών Νευρώνων και Alzheimer.

Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 100 αντιπρόσωποι Οργανισμών από τις περισσότερες Πολιτείες της χώρας.

“Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα και χαρισματικά άτομα που εμπλέκονται στο Συνέδριο. Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει τακτικό. Θα γίνει, με δεδομένη την συντριπτική υποστήριξη για κάτι τέτοιο.