Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε… το σκάκι

Ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Άμπντελ Αζίλ Αλ Σεΐχ απαγόρευσε με θρησκευτικό φιρμάνι (φετβά) το σκάκι καθώς – όπως λέει- σύμφωνα με το Ισλάμ είναι χάσιμο χρόνου και έτσι απαγορεύεται.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, και προκάλεσε σάλο δείχνει τον μεγάλο μουφτή να λέει: “Το σκάκι απαγορεύεται. Είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων και προκαλεί εχθρότητα μεταξύ των παικτών” είπε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του υπερσυντηρητικού βασιλείου.

Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι σημερινές, έγιναν πριν από έναν μήνα. Οι λόγοι της επανεμφάνισης του συγκεκριμένου βίντεο στο διαδίκτυο δεν έχουν διευκρινιστεί, οι αντιδράσεις όμως που προκάλεσε ήταν πολλές και ποικίλες.

“Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απαγορεύσει το σκάκι είναι ηλίθια, θα έπρεπε να μας απασχολούν περισσότερο οι απαγορεύσεις (της χώρας) όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία”, έγραψε στο Twitter ο θρύλος του αθλήματος, Γκάρι Κασπάροφ.

“Ο μουφτής της Αραβίας κήρυξε “χαράμ” (σ.σ. απαγορευμένο από τη θρησκεία) το σκάκι. Προφανώς το παιχνίδι αυτό απαιτεί τη χρήση του εγκεφάλου σας και αυτό είναι χαράμ”, ειρωνεύτηκε ο παραγωγός της λιβανέζικης τηλεόρασης Νάσερ Φακίχ.

“Πείτε μου, το PlayStation και το Xbox είναι χαλάλ (επιτρεπτό) ή χαράμ;” διερωτάται ένας χρήστης του Twitter που υπογράψει με το ψευδώνυμο @RaKaN4you.

Το 2001 ο ίδιος μουφτής είχε συστήσει να απαγορευτούν τα Pokemon γιατί τα μικρά παιδιά “ανταγωνίζονταν” μεταξύ τους και όσα συνέλεγαν κάρτες μπορεί να πλήρωναν για αποκτήσουν όσες τους έλειπαν.