Κύπρος – Εισβολή 1974: Ταυτοποιήθηκαν λείψανα Έλληνα αντιστράτηγου που έπεσε ηρωικά!

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) έχει τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του αντισυνταγματάρχη το 1974 και από το 2011 αντιστράτηγου του Ελληνικού στρατού, Στυλιανού Καλμπουρτζή. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μόνο μερικά λείψανά του.

Το 1974 ο Καλμπουρτζής ήταν διοικητής 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού( Μ.Π.Π). Μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού , έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί. Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ και έγινε στο Ανθρωπολογικό της Εργαστήριο στην Λευκωσία η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή.

Η ενημέρωση των συγγενών

Το προσεχές δεκαήμερο η ΔΕΑ θα ενημερώσει με έκθεση της, αλλά και με προσωπική συνάντηση την οικογένεια Καλμπουρτζή και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του , Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και Αφροδίτη. Στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί στην οικογένεια και η απάντηση της ΔΕΑ , η οποία ετοιμάζεται, σε σχέση με την αναδάσωση στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Καλμπουρτζή, και η οποία προκάλεσε διατάραξη τάφων. Διπλωματική πηγή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ενημέρωση και η παράδοση λειψάνων σε συγγενείς αγνοουμένων-πεσόντων από εκταφές τις ΔΕΑ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από την ίδια και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση, διότι δίνεται η εικόνα υποβάθμισης του έργου της Επιτροπής.

αρχείο λήψης (20)

Ο χώρος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου , όπου είχε ταφεί ο Καλμπουρτζής και βρέθηκαν λείψανα του / Φωτό ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στην σύζυγο του Καλμπουρτζή , Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, την βέρα του. Αυτή την είχε φέρει στην ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974.

Στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας , απένειμε , μετά θάνατον, στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη , Γιώργο Μαυρογέννη.

αρχείο λήψης (21)

Η Μαρία Καλμπουρτζή στην περιοχή , όπου έπεσε ηρωϊκά ο πατέρας της / Φωτό ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Τον Μάρτιο του 1949 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1950 και κατατάγηκε στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Το 1963 προήχθη κατ’ εκλογή στο βαθμό του ταγματάρχη και τρία χρόνια αργότερα προάχθηκε κατ’ εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μ.Π.Π. η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/NewsIt.gr