Ομάδα ακαδημαϊκών θα προτείνει τους Έλληνες νησιώτες για Νόμπελ Ειρήνης

________________________________________________________________________

Πλησιάζουν τις 300.000 οι υπογραφές για Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες

Πάνω από 293.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο έχει συγκεντρώσει η καμπάνια που έχει ξεκινήσει μέσω του διαδικτύου για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους έλληνες νησιώτες που βοηθούν να σωθούν χιλιάδες πρόσφυγες.

___________________________________________________________________________________________________________________

Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης θα προταθούν για το Νόμπελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ομάδα επιφανών ακαδημαϊκών, από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης ετοιμάζονται να προτείνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης για το Νόμπελ Ειρήνης για τη «συμπόνια και την αυτοθυσία τους».

Οι Έλληνες νησιώτες που βρίσκονται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης θα προταθούν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Από τους 900.000 πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, οι περισσότεροι έφτασαν στη Γηραιά Ήπειρο μέσω των ελληνικών νησιών. Εκεί, τους υποδέχτηκαν – βρεγμένους και τρομαγμένους από το επικίνδυνο ταξίδι τους σε ετοιμόρροπες βάρκες – οι κάτοικοι του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ψαράδες που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους για να σώζουν ανθρώπους από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αναφέρει το δημοσίευμα, μία ομάδα επιφανών ακαδημαϊκών, από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης, συντάσσουν μία πρόταση να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ στους Έλληνες κατοίκους της της Λέσβου, της Κω, της Χίου, της Σάμου, της Ρόδου και της Λέρου.

Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων είναι λήγει την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο οι εμπνευστές του σχεδίου έχουν ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος κατά τα λεγόμενά τους, προσέφερε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Guardian, ένα ηλεκτρονικό αίτημα στη σελίδα Avaaz.org για την υποψηφιότητα των Ελλήνων έχει ήδη συγκεντρώσει 280.000 υπογραφές.

Αν και η επίσημη επιστολή υποψηφιότητας δεν έχει ακόμα υποβληθεί, εκτιμάται ότι οι ακαδημαϊκοί – η ταυτότητα των οποίων θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες – θα παρακαλέσουν τα μέλη της επιτροπής των Νόμπελ να αποδεχθούν την υποψηφιότητα. Όπως αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, οι σημαντικές αυτές προσωπικότητες θα επισημάνουν ότι οι άνθρωποι μίας χώρας που είναι βυθισμένη στη δική της οικονομική κρίση αντέδρασαν στην τραγωδία των προσφύγων με «συμπόνια και αυτοθυσία», ανοίγοντας τα σπίτια τους στους κατατρεγμένους, ρισκάροντας τη ζωή τους για να σώσουν άλλους και φροντίζοντας τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μόνο άτομα ή οργανισμοί μπορούν να κερδίσουν το βραβείο οπότε είναι πιθανό να προταθούν τελικά ως επίσημοι υποψήφιοι «τα δίκτυα αλληλεγγύης» των ελληνικών νησιών, ομάδες εθελοντών ή μεμονωμένα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές τις κινήσεις.