Τσίπρας: «Είμαστε περήφανοι για τις μάχες μας, συνεχίζουμε»

Αθήνα

Σε δύο πόλους ταξικής αντιπαράθεσης, από τη μια της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναδείχθηκε, όπως είπε, από τα πλούσια προάστια της Αθήνας και εκπροσωπεί τους λίγους που θέλουν να κυριαρχήσουν εις βάρος των φτωχών, και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται στους πολλούς και αγωνίζεται για τα λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, όπως είναι το ασφαλιστικό και οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, αλλά σε ανοιχτές πληγές, όπως είναι η υπογραφή του τρίτου μνημονίου και το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ στη συνέχεια έδωσε το στίγμα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν για «να δικαιωθεί η μεγάλη συμμαχία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», για να αλλάξει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση.

Πάντως, κεντρικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η περιγραφή του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με όρους ταξικής πάλης, ιδεολογικού προσήμου και πολιτικών επί βασικών ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, η Δημόσια Διοίκηση, τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Είμαστε περήφανοι για τις μάχες μας, θα συνεχίσουμε»

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε, θα συνεχίσουμε κόντρα στις αντιξοότητες».

«Συγκρουστήκαμε με το κατεστημένο στην Ευρώπη, που συνεχίζει με δογματική εμμονή στις λανθασμένες συνταγές» και «παρά τις αντιξοότητες πατάμε γερά στα πόδια μας για να τελειώσουμε αυτά που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καστροφής».

Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με το παλιό κατεστημένο, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα και επισήμανε ότι πορεύεται με αυτοπεποίθηση πως «όσο κι αν λυσσομανούν» η Ελλάδα δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των οργανωμένων συμφερόντων, αλλά η κυβέρνηση θα την βγάλει από την κρίση, με τον λαό όρθιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το “έτος μηδέν”, ώστε η χώρα να πορευθεί απο άλλη θέση για το μέλλον της, ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2021, στην 200η επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά γράφει ιστορία με τους αγώνες και «εάν τα οράματά μας δεν χωράνε στη σημερινή πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπουμε τα οράματά μας, ούτε την πραγματικότητα, αλλά αγωνιζόμαστε να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας».

«Όλοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους»

Υπογράμμισε ότι μπαίνει ένα δίλημμα, καθώς η ταξική αντιπαράθεση οριοθετείται πλέον με σαφήνεια και πρόκειται για τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης μεταξύ της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται στην ακροδεξιά του κ. Σαμαρά και του κ. Γεωργιάδη, και από την άλλη η Αριστερά.

«Όλοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι από την μια πλευρά βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, «ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια για να κερδίσει τη ζωή», και από την άλλη οι λίγοι που θέλουν να κυριαρχήσουν πάνω στους φτωχούς, αυτοί δηλαδή που εκπροσωπεί η «νεοφιλελεύθερη ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν αμφιβολίες και απογοητεύσεις, ωστόσο «θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτή τη μεγάλη συμμαχία, να δικαιώσουμε τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας […] δεν θα γίνουμε φωτοβολίδα […] γιαυτόν τον κόσμο παλεύουμε, σε αυτόν στηριζόμαστε και σε αυτόν απευθυνόμαστε έναν χρόνο μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις κινητοποιήσεις, γιατί πρόκειται για έναν αγώνα για κάτι καλύτερο, και η κυβέρνηση θέλει διαρκή διάλογο με την κοινωνία για να κάνει πράξη τους αγώνες.

«Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, αλλά πρέπει να προχωρήσει»

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση -κι αυτό χωρίς ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά κάποιων ηγετικών στελεχών στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που το καλοκαίρι ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς ή τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Τόσο στο ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στη ΝΔ, καλώντας τον «μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μεταρρυθμιστικά εξαπτέρυγα του Ποταμιού» να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους: Αν θα ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση για τη Δημόσια Διοίκηση και ποια είναι η πρότασή τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ζήτησε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει εάν θέλει την μικρή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, ή επιζητά νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις. Ζήτησε επίσης να ξεκαθαρίσει η ΝΔ ποια είναι η θέση της απέναντι στα αιτήματα των αγροτών τους οποίους η ίδια φτωχοποίησε.

«Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη χώρα, αν η ΝΔ παρέμενε στη διακυβέρνηση του τόπου; Θα έφερνε ο κ. Βρούτσης την ίδια πρόταση με τον κ. Κατρούγκαλο; Θα έδινε η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μάχη για τα “κόκκινα δάνεια”; Ή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι η «συμμαχία των προθύμων του “ναι” [στο δημοψήφισμα] επανέρχεται», αλλά τώρα θα πρέπει να απαντήσει: «Ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ».

«Ποιοι μιλούν για οικογενειοκρατία;»

Αναφερόμενος στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, παρατήρησε ότι η μείωσή τους ήταν από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν 630, ενώ επί ΝΔ ήταν 1.200.

«Ποιοι μιλούν για οικογενειοκρατία; Αυτοί που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να ρίξει την αντιπαράθεση τόσο χαμηλά. «Δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένειά του, αλλά θα μιλήσουμε με όπλο τις ιδέες μας για το τι πρεσβεύει, τι πράττει και τι έχει πράξει» είπε αναφερόμενος στις απολύσεις στο Δημόσιο, επί ΝΔ.

«Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση είναι δημόσια διοίκηση» ξεκαθάρισε για τα όσα λέγονται περί διορισμών, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επαναπροσλάβει στο Δημόσιο μόνο τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες.

Η διπλή παγίδα και το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του 2015, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απέφυγε τη διπλή παγίδα της έλλειψης ρευστότητας και του Grexit, «με τη στήριξη του λαού που μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε τρεις κάλπες, σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Χαρακτήρισε ως «την πιο δραματική την αναμέτρηση» αυτή του δημοψηφίσματος, όταν οργανωμένα συμφέροντα έσπερναν τον πανικό στον κόσμο. Όμως, «ο λαός έδωσε αναπάντεχη απάντηση» και «έτσι αποφύγαμε την πρώτη παγίδα της έλλειψης ρευστότητας».

Στη συνέχεια, σε συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, αποφύγαμε το Grexit σημείωσε και πρόσθεσε ότι αμέσως η κυβέρνηση ζήτησε την έγκριση και τη λαϊκή εντολή, για να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι μετά την εμπειρία της διαπραγμάτευσης αυτής, η Ευρώπη δεν είναι η ίδια, μίλησε για τους «πρώτους καρπούς», αναφερόμενος στην κυβέρνηση αριστεράς στην Πορτογαλία, ενώ ευχήθηκε το ίδιο να συμβεί σύντομα και στην Ισπανία. Ακόμη, υπογράμμισε την υποστήριξη της Γαλλίας και την αλλαγή ρητορικής από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί» αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει με τον τρόπο που έκανε, ή εάν υιοθετούσε «ανόητες συμβουλές ορισμένων για τυφλή σύγκρουση», καθώς σε αυτήν την περίπτωση, εκτός των άλλων, θα «μετατρέπαμε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη σε απολογητές της καταστροφής».

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν έπρεπε να γίνει το δημοψήφισμα, απάντησε ότι όσοι το θέτουν ξεχνούν τι περιείχε το τελεσίγραφο των δανειστών, ενώ σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέγραψε χειρότερο μνημόνιο από τα προηγούμενα, απάντησε ότι δεν θυμούνται τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια λόγω των προηγούμενων μνημονίων.

«Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ο λαός έχει να συγκρίνει. Η δύσκολη συμφωνία που με την ψήφο του ενέκρινε και μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε, για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου από την κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται, και προσδιόρισε ως την επόμενη μεγάλη μάχη της κυβέρνησης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

ΝΔ: ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

«Σε πανικό ο Αλέξης Τσίπρας» σχολιάζει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μετά την κυριακάτικη ομιλία του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κάνει λόγο για προπαγάνδα, ψέματα, ανυποληψία και ακραία πόλωση.

«Απόψε ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει τον πανικό του. Ξεκίνησε με κακοστημένη προπαγάνδα, συνέχισε με προσωπικές επιθέσεις και κατέληξε σε ύβρεις» ξεκινά η ανακοίνωση της ΝΔ.

»Αντί να απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη του βρίσκεται η χώρα επέλεξε την παλαιά, ξεπερασμένη τακτική των προσωπικών επιθέσεων. Αντί να απολογηθεί για τα ψέματά του, επέλεξε την ακραία πόλωση. Αντί να μιλήσει στην κοινωνία που δοκιμάζεται από τις πολιτικές του, απευθύνθηκε στο στενό κομματικό του ακροατήριο.

»Είναι σαφές ότι κάθε μέρα που περνά βουλιάζει στην ανυποληψία. Τον αφήνουμε στη μοναξιά του, καθώς πλέον οι πολίτες κάθε μέρα του γυρίζουν την πλάτη».

Νωρίτερα την Κυριακή, ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ένα χρόνο πριν, ο λαϊκισμός των ψεύτικων υποσχέσεων αναλάμβανε την εξουσία. Τη διαχειρίστηκε διχαστικά. Με εξωπραγματική ιδεοληψία, επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και απόλυτη αναποτελεσματικότητα. Με αλαζονεία και αυταρχισμό. Με καθεστωτική νοοτροπία» σχολίασε.

Η Ελλάδα πήγε «δραματικά πίσω» σε όλα τα μέτωπα, συνεχίζει η ανακοίνωση: οικονομία, παιδεία, ανεργία, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα του πολίτη, διεθνής αξιοπιστία.

«Ένα χρόνο τώρα, στοχοποιούνται η επιχειρηματικότητα, η εργασία, η ανάπτυξη, η αριστεία» υποστηρίζει.

«Ένα χρόνο πριν –πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το λαϊκισμό– με σκληρές προσπάθειες και θυσίες όλων, είχαν δημιουργηθεί στέρεες βάσεις και χειροπιαστές προοπτικές για το τέλος των μνημονίων και την έξοδο από την κρίση.

»Σήμερα, παντού οπισθοδρόμηση και αδιέξοδα. Στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο προσφυγικό. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες ζούμε πολύ χειρότερα απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν.

»Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο.

»Ένα χρόνο πριν, συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Λίγες μέρες μετά οριζόταν υπουργός Οικονομικών ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Ίσως, μόνον αυτό να τα λέει όλα…» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το Ποτάμι, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται» τόνισε το Ποτάμι, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για έναν χρόνο καταστροφικής πολιτικής και επανέφερε το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων.

«Το Ποτάμι είναι προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη» ήταν η απάντηση σε αναφορά του πρωθυπουργού περί μεταρρυθμιστικών εξαπτέρυγων της ΝΔ.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

«Πολλά ευτράπελα είπε και απόψε ο κ.Τσίπρας στη φιέστα για τον ένα χρόνο της καταστροφικής πολιτικής του.

»Αντί να απολογηθεί για το κομματικό κράτος που στήνει με συγγενείς και άεργους της Κουμουνδούρου, αντιστρέφει την πραγματικότητα λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μειώθηκαν οι μετακλητοί υπάλληλοι (όταν και από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι διπλασιάστηκαν).

»Και αντί να απολογηθεί για τα ακροδεξιά και διεφθαρμένα (από τις εποχές του Άκη)  εξαπτέρυγά του που αλωνίζουν στο κράτος, καταγγέλλει το Ποτάμι ότι είναι μεταρρυθμιστικό εξαπτέρυγο της ΝΔ.

»Το Ποτάμι είναι η προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας – ο φόβος και ο τρόμος των λαϊκιστών όπως αποδεικνύουν οι συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

»Αλλά έχει περάσει ο καιρός που ο κ.Τσίπρας μπορούσε να λέει τα ψέματά του στις πλατείες και τους δρόμους. Τώρα μιλά σε αμπαρωμένα στάδια με διπλές σειρές σεκιούριτι και πολλαπλά φέις κοντρόλ γιατί οι εξαπατημένοι είναι πολλοί. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.»

ΛΑΕ

Κύριε πρωθυπουργέ , η αριστερά είναι αλλού: στις δυνάμεις που συνεχίζουν να παλεύουν για την ανατροπή» δήλωσε την Κυριακή ο Αλέκος Καλύβης, εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας είναι τραγική για το λαό και δεν αλλάζει με ομιλίες εξωραϊσμού που ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζουν ως μάχες την συνθηκολόγηση, την υποταγή και την εφαρμογή των μνημονίων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

»Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε με βροντώδη τρόπο τις προσδοκίες ενός λαού και εγκατέλειψε το πρόγραμμα την πολιτική και τις αρχές της. Παραχάραξε το νόημα του δημοψηφίσματος τον Ιούλη και μετέτρεψε ένα ηρωικό “Όχι” σε ένα ταπεινωτικό “Ναι”. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στρατόπεδο και εφαρμόζει δεξιά πολιτική.

»Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε η ίδια την αριστερή παρένθεση, διότι αυτό που υπάρχει ως κυβέρνηση σήμερα δεν είναι η αριστερά.

»Η αριστερά είναι αλλού.Μέσα στους αγώνες του λαού. Ανάμεσα στις δυνάμεις όπως η ΛΑΕ που επιμένουν στην Ανατροπή» καταλήγει ο κ. Καλύβης.

 

Newsroom ΔΟΛ