Κατάληψη «καουμπόηδων» στο Όρεγκον: Συνελήφθη ο αρχηγός, ένας νεκρός

Μπερνς, Όρεγκον
Ο επικεφαλής της ένοπλης κατάληψης σε καταφύγιο άγριας ζωής , Syll;hceiw, Nekr;ow,στο Όρεγκον συνελήφθη, μαζί με άλλους πέντε, και ένας από τους καταληψίες σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία. Η κατάληψη συνεχίζεται ακόμη και οι δυνάμεις του FBI που έχουν κινητοποιηθεί έχουν περικυκλώσει το καταφύγιο, «ελπίζοντας σε ειρηνική επίλυση».

Η κατάληψη του Όρεγκον είναι η πιο θερμή αναζωπύρωση της πολύχρονης διαμάχης κτηνοτρόφων και ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την χρήση δημόσιας γης.

Ο αρχηγός του κινήματος, ο Άμον Μπάντι, ο οποίος είναι 40 ετών και κατάγεται από τη γειτονική Πολιτεία του Αϊντάχο, περιλαμβάνεται στους έξι συλληφθέντες.

«Γύρω στις 16:25 της Τρίτης (02:25 της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) και η αστυνομία της Πολιτείας του Όρεγκον (δυτικές ΗΠΑ) πραγματοποίησαν επιχείρηση για να συλλάβουν ορισμένα άτομα που συνδέονται με την ένοπλη κατάληψη του εθνικού πάρκου Μαλέρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Έπεσαν πυροβολισμοί» και «ένα πρόσωπο που επρόκειτο να συλληφθεί σκοτώθηκε» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ένα άλλο πρόσωπο που τραυματίσθηκε χωρίς τα τραύματά του να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο» όπου και κρατείται, συνεχίζει η ανακοίνωση του FBI και της αστυνομίας του Όρεγκον.

Ο αδελφός του Άμον Μπάντι, ο Ράιαν, ηλικίας 43 ετών, είναι μεταξύ των έξι προσώπων που συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιχείρησης στον αυτοκινητόδρομο 395.

Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες για συνωμοσία για χρήση βίας και για εκφοβισμό ή απειλές με στόχο την παρεμπόδιση ομοσπονδιακών αξιωματούχων στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ανακοίνωσε το FBI.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters