Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, ξανακλείνουν τις εθνικές

Αθήνα
Στα δύο χωρίστηκαν οι αγρότες στην πανελλαδική συνάντηση που έγινε την Τρίτη στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστησαν αντιπροσωπείες από 66 μπλόκα.

Οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από τη σύσκεψη, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία. Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης «εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε».  Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο».

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αρνούνται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς αν δεν αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα θα κλείσουν και πάλι τους δρόμους 12:00-14:00 και 18:00-21:00 και θα κατέβουν σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης. Μάλιστα θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι τις 7 το απόγευμα οπότε και θα γίνουν τα εγκαίνια της 26ης Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας οι ανθοπαραγωγοί.

Κλειστή είναι από τις 11 το πρωί η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά, να έχουν αποκοπεί η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, ενώ, ήδη, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές. Σημειώνεται, ότι είναι κλειστή επ’ αόριστον, από το μεσημέρι της Τρίτης η νέα εθνική οδός στα διόδια του Ισθμού.

Στο μπλόκο του Ισθμού, οι αγρότες της Κορινθίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά από αγρότες της Νεμέας και του Φενεού, καθώς και από αγρότες της Λακωνίας από το μπλόκο του Ευρώτα, οι οποίοι έφτασαν από το πρωί στα διόδια του Ισθμού με πολλά αγροτικά αυτοκίνητα.

Το μπλόκο των Τεμπών συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης και αποφάσισε να ακολουθήσει χωριστή γραμμή.

Συγκεκριμένα, τα Τέμπη θα κλείσουν από 12:00 έως 15:00. Σχετική ανακοίνωση για τη διακοπή κυκλοφορίας εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, η οποία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απαγορεύει την κυκλοφορία επί του ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές.

Δική του σύσκεψη έκανε και το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 37 μπλόκα. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξάωρους αποκλεισμούς (12:00-18:00) δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, ενώ στο τραπέζι «έπεσε» η πρόταση και για ολοκληρωτικό μπλακ-άουτ.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όταν βούλγαροι οδηγοί φορτηγών εκνευρίστηκαν με την πολύωρη αναμονή και συνεπλάκησαν με αγρότες. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεχωρίζει η κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο τωνΚερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Συγκεκριμένα, 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα, ενώ όλα ακολουθούν τη «γραμμή», που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα κάνουν και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Στον κόμβο Καρδίτσας, και από τις δύο πλευρές της Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, παρέταξαν τρακτέρ γεωργοί και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Newsroom ΔΟΛ