Μετωπική κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Αθήνα

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της τροπολογίας που ρυθμίζει το ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Για την τροπολογία θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα.

«Πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει επιτέλους τάξη. Σας το λέω ξανά, σε όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση αυτή έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να πει τέλος σε αυτή την ντροπή που δεν τιμά κανέναν» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Απέναντι στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την Αντιπολίτευση, επικαλέστηκε την κρίση των ελλήνων και των ελληνίδων «οι οποίοι έχουν καταλάβει απολύτως ποιές είναι οι προθέσεις του καθενός μέσα στο Κοινοβούλιο», ενώ επισήμανε, προς την ΝΔ, πως «ο βασικός καημός της είναι να υπάρξει απεριόριστος αριθμός αδειών», και προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον Ανδρέα Λοβέρδο ειδικώς, πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν και εκείνος ως υπουργός είχε πράξει τα ίδια με τους προηγούμενους 51D1B6C58B4E948B5052A2A6399E85A7παρατείνοντας το ισχύον καθεστώς.

Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ, ο κ. Παππάς εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν εννοεί πως «δεν θα γίνει διαγωνισμός» αλλά αυτό να το είπε εν τη ρήμη του λόγου.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος προηγουμένως είχε απευθυνθεί προς τον υπουργό Επικρατείας, «δεν θα το κάνετε εδώ χουντικό Κοινοβούλιο», ο κ. Παππάς τον κάλεσε να ανακαλέσει εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αν «είχα παρατείνει τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών με μόνο δική του υπογραφή νύχτα, αν είχα φέρει μια τροπολογία στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 για να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας, πάλι νύχτα, πάλι με μόνο μια υπουργική υπογραφή, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα».

«Αυτό προσωπικά με θλίβει. Ελπίζω και πιστεύω ότι δεν χαρακτηρίζει και την παράταξη που εκπροσωπείτε στη Βουλή αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Αφού εξήγησε, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει διαγωνισμό, υπενθύμισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που καταλόγισε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, όπως επίσης πως η παρούσα κυβέρνηση ήταν αυτή που εφάρμοσε τον φόρο για την διαφήμιση. «Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως επιχειρηματολογία από την απέναντι πλευρά. Αδυνατώ πάλι να κατανοήσω γιατί ένας νόμος ψηφισμένος από το 2010 δεν εφαρμόζεται» τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι «εδώ έχουν αποτυπωθεί διαφορετικές απόψεις, για το αν πρέπει να γίνει διαγωνισμός για τις άδειες» και πρόσθεσε:

«Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι με τον ψηφισμένο νόμο η αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ και να αντιπαρέλθω για ακόμη μία φορά την κριτική περί υπερυπουργού και περί υπερκαναλάρχη. Εάν η δική μας πρακτική είχε αυτό το σκοπό, κάποιες τουλάχιστον από τις χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι κι εγώ προσωπικά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, θα είχαμε καταφέρει τουλάχιστον να τις αποτρέψουμε. Τουλάχιστον στην χυδαιότητα και τον εμετό θα είχαμε καταφέρει να βάλουμε ένα φρένο. Και το λέω και αυτοκριτικά, που η κατάσταση αυτή δεν έχει διορθωθεί.»

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ, επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απέρριψαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστρατήγησης του Συντάγματος, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων, ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ ανέφερε:

«Όες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση.».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.

«Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια γιατί με το νόμο που ψήφισε πριν τρείς μήνες η κυβέρνηση «η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση… Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο κ. Υπουργός; Ό,τι ‘ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάση νόμου’. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό των αδειών. Γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα, για να νομοθετήσει η Βουλή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρός της δημοκρατίας και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας ότι δεν είναι υπουργός της Β.Κορέας.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

«Η κυβέρνηση περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα ωστόσο δεν δίνει λύση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης που υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς.

Το ΚΚΕ διά του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες, καθώς -όπως είπε- κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ουσία ότι κουμάντο στην τηλεόραση κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.