Το BBC στην Κρήτη: H κρίση χτυπά τους συνταξιούχους

Με τίτλο «Why some Greek pensioners may have to forage to survive» και με αφορμή την ιστορία ενός 80χρονου Κρητικού το βρετανικό δίκτυο BBC φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την κρίση στην Ελλάδα.
«Η βαθιά οικονομική κρίση θα οδηγήσει τις ήδη μικρές συντάξεις ακόμη χαμηλότερα και οι Έλληνες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις συνήθειες των φτωχών προγόνων τους για να τα βγάλουν πέρα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη», τονίζει το BBC στο σχετικό άρθρο του.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, οι Έλληνες ενδεχομένως θα χρειαστεί να επιστρέψουν στον παλαιό τρόπο ζωής, όπως το μάζεμα χόρτων, προκειμένου να επιβιώσουν.

image (3)

Εξιστορώντας τη ζωή του 80χρονου συνταξιούχου αγρότη, του κ. Γιώργου, αναφέρει ότι πλέον έχει αφιερωθεί στη φύση κάνει συχνά εξορμήσεις στα όρη του Λασιθίου για να μαζέψει χόρτα, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να «διαφυλάξει» τα καλά σημεία από άλλους ενδιαφερόμενους στο καφενείο του χωριού.

«Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τον πλούτο μόλις τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια», τονίζει η ανταποκρίτρια του ΒΒC και συνεχίζει χαρακτηριστικά:

«Το θαύμα… των αυτοκαθαριζόμενων φούρνων είναι σχετικά νέο σ’ αυτήν τη χώρα.. Μόλις 70 χρόνια πριν η πείνα ήταν εξαπλωμένη. Οπότε δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα ότι τα σημεία όπου μπορεί να βρει κανείς τα χόρτα, με τα οποία οι άνθρωποι επιβίωναν όχι πολύ καιρό πριν, φυλάσσονται προσεκτικά».

Μετά από διαδρομή μίας ώρας κι έχοντας φτάσει στον προορισμό τους, ο 80χρονος έχει ξεκινήσει να γεμίζει τη σακούλα του. Ο ίδιος, σχολιάζει το γεγονός ότι ξεριζώνει σπάνιες ορχιδέες που φυτρώνουν στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού και τις πουλά, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην για έναν ολόκληρο μήνα, για την οικογένειά του.

Ο κ. Γιώργος δηλώνει: «Όταν μπήκαμε (σ.σ. ΕΟΚ) το 1981 υπήρχαν λεφτά παντού»… «Δεν ήξερα καν τι σήμαινε δάνειο τότε – Για μένα ήταν δωρεάν χρήματα», λέει.

Έπειτα δείχνει στη δημοσιογράφο έναν λογαριασμό ρεύματος: «180 ευρώ για δύο μήνες. Ως συνταξιούχος αγρότης» προσθέτει εκείνη «ζει με μία σύνταξη των 500 ευρώ, αλλά τώρα, καθώς η οικονομική κρίση της Ελλάδας βαθαίνει, η σύνταξή του θα μειωθεί στα 300 ευρώ».

Το άρθρο καταλήγει με τα λόγια του 80χρονου:

«Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι τα μόνα που θα έχω να φάω. Σύντομα θα επιστρέψουμε στις συνήθειες των προγόνων μας και θα είναι δύσκολο για μας, πολύ δύσκολο».