Eπτά Έλληνες τιμήθηκαν την Ημέρα της Αυστραλίας

george1

Απ’ άκρη σ’ άκρη της Αυστραλίας γιορτάστηκε την Τρίτη, με διάφορες εκδηλώσεις, η Ημέρα της Αυστραλίας. Μία ημέρα κατά την οποία οι Αυστραλοί σε όλο τον κόσμο, εορτάζουν και τιμούν τα ιδανικά και τις αξίες που τους ενώνουν ως έθνος.

Στους εορτασμούς δεν συμμετείχαν οι Αβορίγινες, καθώς θεωρούν την επέτειο «Ημέρα Πένθους», αφού τέτοια μέρα έφτασαν οι πρώτοι άποικοι από τη Βρετανία.

Μάλιστα, οι αυτόχθονες και οι υποστηρικτές τους έκαναν και μαζικές εκδηλώσεις, όπως γράφουμε ξεχωριστά.

«Αυστραλός της Χρονιάς για το 2016» ανακηρύχθηκε ο πρώην επικεφαλής του Πεζικού, Ντέιβιντ Μόρισον, που ηγείται της εκστρατείας για την ισότητα των φύλων, αλλά και για την κατάργηση της μοναρχίας στην Αυστραλία. (Γράφουμε χωριστά και για το θέμα αυτό).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αυστραλίας, έγιναν σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες τελετές πολιτογράφησης Αυστραλών πολιτών.

Την Τρίτη πολιτογραφήθηκαν Αυστραλοί 16.000 άτομα, από 175 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος.

Είθισται, την Ημέρα της εθνικής εορτής, να αναγνωρίζονται εκείνοι οι Αυστραλοί που με το ήθος, την προσφορά και το έργο τους, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν την αυστραλιανή κοινωνία.

Φέτος τιμήθηκαν περίπου 800 Αυστραλοί με ειδικές διακρίσεις. Επιστήμονες, φιλάνθρωποι, καλλιτέχνες, αθλητές κ.ά. Ανάμεσά τους και επτά ομογενείς.

Με την ΑΟ, τιμήθηκε ο ομογενής καθηγητής, Μηνάς Θεόδωρος Κορωναίος, από τη Νέα Νότια Ουαλία, για τη διακεκριμένη προσφορά του στην Οφθαλμολογία και την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χειρουργικής. Επίσης, τιμήθηκε για τα όσα έχει κάνει υπέρ της υγείας των ματιών στην περιφερειακή Αυστραλία και τις κοινότητες των Ιθαγενών.

 

shaustraliaday1

Ο ομογενής καθηγητής, Μηνάς Θεόδωρος Κορωναίος

 

Ο καθηγητής Κορωναίος εξέφρασε στο ελληνικό πρόγραμμα της SBS ικανοποίηση για την διάκριση που έλαβε, παράλληλα, όμως, δήλωσε λυπημένος που δεν είναι στη ζωή οι γονείς του για να χαρούν και εκείνοι, που ήρθαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή και για να μορφώσουν τα παιδιά του με πολλή και σκληρή δουλειά:

Με την ίδια διάκριση, AO, τιμήθηκε και ο πανεπιστημιακός George Pappas, από τη Βικτώρια, για τις υπηρεσίες του στην κοινωνία, μέσα από διάφορους ρόλους, όπως στην ανώτερη εκπαίδευση, την ιατρική έρευνα, τον τομέα των επιχειρήσεων και οργανώσεις άμυνας.

Η διάκριση AM απονεμήθηκε στον ελληνικής καταγωγής από την Κουηνσλάνδη, Dr Vlassis Pitsonis Efstathis,

για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του στον ιατρικό κλάδο, υπηρετώντας μέσα από διάφορες οργανώσεις και υπηρεσίες.

 

Διακρίσεις δόθηκαν ακόμα στον κ. John Vrodos, από την Βόρεια Περιοχή, για τις υπηρεσίες του στην τοπική ελληνική παροικία, στον Γεράσιμο (Gerald) Nicholas Kostos, από τη Βικτώρια για τις υπηρεσίες του σε αθλητικές οργανώσεις, στον αείμνηστο Spiro John Notaras, από τη Νέα Νότια Ουαλία, για τις υπηρεσίες του στην περιφερειακή πόλη Grafton, και τον κ. Stathis Efstathis, από την Κουηνσλάνδη, για τις υπηρεσίες του στην ελληνική παροικία της Πολιτείας.

Πηγή:Neoskosmos.com