To Εθνικό κατέβασε την παράσταση με αποσπάσματα Σάββα Ξηρού

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «Ισορροπία του Nash» “κατεβαίνει” με απόφαση του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση η οποία βασιζόταν και στο βιβλίο του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρού είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο από τις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν όσο και από την αμερικανική πρεσβεία. Στην ανακοίνωση το Εθνικό Θέατρο αναφέρει:

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.
Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο».

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση
του Εθνικού Θεάτρου

Νωρίτερα, η σκηνοθέτις της παράστασης Πηγή Δημητρακοπούλου ανέφερε σε μακροσκελές post στο facebook:

“Δεν έχω κάνει τίποτα που να θέλω να απολογηθώ”, λέει και καλεί τους συγγενείς των θυμάτων, τους μόνους που έχουν δικαίωμα να έχουν ενστάσεις, να μην δουν την παράσταση.

«Σέβομαι απόλυτα τη θλίψη των συγγενών των θυμάτων, είναι οι μόνοι που πραγματικά δικαιούνται να έχουν ενστάσεις, αν και δεν έχουν δει την παράσταση. Ούτε θα τους συνιστούσα να την δουν, το θέμα από μόνο του είναι επώδυνο γι αυτούς», αναφέρει η Πηγή Δημητρακοπούλου και συμπληρώνει πως «αυτοί είναι και τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της εκρηκτικής δημοσιότητας, γιατί τους ξύπνησε τραγικές μνήμες».

Αλεξία Μπακογιάννη: Προσπάθεια εξαγνισμού του Σάββα Ξηρού!

Παράλληλα, απαντά στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Αλεξία Μπακογιάννη ως εκπρόσωπος της οργάνωσης συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας “Ως Εδώ”, λέγοντας πως «έχω να τους απαντήσω μόνο ότι κανείς δεν “εξαγνίζεται”, ούτε “ηρωοποιείται” επειδή καταπατήθηκαν τα δικαιώματα του, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν αναιρεί τις πράξεις του».

Ευχαριστεί τους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου που δεν επιχείρησαν να την “λογοκρίνουν”: «Το Εθνικό θέατρο και οι άνθρωποι του, δεν έχουν καμία ευθύνη για την επιλογή των κειμένων της παράστασης. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου και την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου (…) Κανείς δεν θα ήθελε ελπίζω να γυρίσουμε στην εποχή της Χούντας, που τα σενάρια και τα θεατρικά κείμενα σφραγίζονταν σε κάθε σελίδα από την επιτροπή Λογοκρισίας. Το ότι δεν “λογοκρίθηκα” όμως, εν έτει 2016, θεωρήθηκε ατόπημα, και το ότι χρησιμοποίησα βιβλίο μέλους μιας οργάνωσης που εξαρθρώθηκε πριν 14 χρόνια, τουλάχιστον “εγκληματικό”».

Αντίδραση και από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το έργο Ξηρού

Και κλείνει την ανάρτησή της με ένα “μήνυμα” σε όσους την κατέκριναν. «Στους υπόλοιπους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που γέμισαν έξαλλοι τα τηλεπαράθυρα έχω να πω το εξής: Δεν κινδυνεύει πια από κανέναν Σάββα Ξηρό η Δημοκρατία μας κύριοι, αυτός έχει αφοπλιστεί χρόνια τώρα. Κινδυνεύει από πολλά άλλα, πολύ πιο σοβαρά, που τα ξέρουμε καλά όλοι μας, και ένα απ’ αυτά, το ελάχιστο, που πρέπει να προασπιζόμαστε καθημερινά, είναι η ελευθερία της έκφρασης. Αν πάλι κάποιοι εκμεταλλεύονται την παράσταση μόνο για να κάνουν “εύκολη” αντιπολίτευση, να ξέρουν ότι το Θέατρο και γενικά ο Πολιτισμός δεν προσφέρονται γι αυτόν τον σκοπό. Άλλωστε δεν είναι και το δυνατό τους σημείο, ας “αγωνιστούν” αλλού».

Υπουργός – ΣΥΡΙΖΑ

Θλιβερή εξέλιξη χαρακτηρίζουν τόσο ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τη ματαίωση της παράστασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά από τους συγγενείς των θυμάτων, καθώς βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Σε χθεσινή (Πέμπτη) ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει ότι είναι «θλιβερό και ανησυχητικό για την πολιτιστική ζωή της χώρας» ότι το Εθνικό Θέατρο «στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».
«Η ματαίωση των τελευταίων παραστάσεων του έργου “Ισορροπία του Νash” στο Εθνικό Θέατρο, εξαιτίας απειλών που δέχτηκαν οι συντελεστές του, είναι μια θλιβερή εξέλιξη» αναφέρει από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.