Η διακομματική Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό, οι στόχοι της και οι παρατηρήσεις της ΡΗΡ

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

 Ο Πρόεδρος της «Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων» κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, απέστειλε σε ορισμένες ομογενειακές κλπ. οργανώσεις σημείωμα με την «στοχοθεσία» της Επιτροπής, όπου περιγράφονται «τα 17 βήματα της πολιτικής (σ.σ. της Επιτροπής)» για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Το εισαγωγικό σημείωμα του Προέδρου της Επιτροπής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Έλληνες της Διασποράς, (sic)

Με το παρόν τεύχος που σας αποστέλλουμε, η Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, σας ενημερώνει για τους στόχους και τις επιδιώξεις της, αλλά και τη βούλησή της να προσπαθήσουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τις δικές σας, να συμβάλλουμε όλοι μαζί από κοινού στην επίλυση των αιτημάτων και των προβλημάτων που απασχολούν τον απανταχού Ελληνισμό.

(…)

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης»

____________________________

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΗΡ

Ας μας επιτρέψει ο κ.  Πρόεδρος της «διασποράς» (sic) να διατρέξουμε το πόνημά του, έτσι ώστε να προσφέρουμε την καλοπροαίρετη κριτική μας-συμβολή (θετική ελπίζουμε) στην όλη υπόθεση.

«ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ, ΤΑ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ»

  1. Συγκρότηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό σε πνεύμα συναντίληψης, συνεννόησης και συναίνεσης, στη βάση των δημοκρατικών αρχών, του ουμανισμού και του πολυπολιτισμού.

Παρατηρήσεις: Δεδομένου ότι τα «δεκαεπτά βήματα» αφορούν, όπως γράφεται,  “Ομόφωνα και Ομόθυμα στους  στόχους, που αποτελούν την πυξίδα και τον πλοηγό δράσης – πρωτοβουλιών της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς” (sic) καθίσταται πρόδηλο ότι και η «Συγκρότηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό» αφορά αποκλειστικά την Επιτροπή και, μάλιστα, «στη βάση των δημοκρατικών αρχών, του ουμανισμού και του πολυπολιτισμού» και, επομένως, δεν συνιστά κατ’ ανάγκη κυβερνητική πολιτική.

Δηλαδή, όμοια όπως έγινε με το Υπουργείο Παιδείας, που συνέστησε Επιτροπή για την παιδεία των Ομογενών και στην  οποία Επιτροπή ΔΕΝ προσεκλήθη ούτε ΕΝΑΣ ομογενής ειδικός, έτσι και δω, θα χαράξουν «εθνική στρατηγική» για τον Απόδημο Ελληνισμό, ΧΩΡΙΣ τον Απόδημο Ελληνισμό! 

Εξ ου, προφανώς, και τα περί «ουμανισμού» και» πολυπολιτισμού»,  την ώρα που ο Απόδημος Ελληνισμός έχει ανάγκη επαφής με τις ρίζες του, με τα ήθη και έθιμα της μητέρας πατρίδας  και με την ελληνική γλώσσα! Αυτά περιμένει από τη γενέτειρα. Τα άλλα, τα πολυπολιτισμικά κλπ. τα έχει εκεί όπου ζει…        

  1. Απογραφή-αποτύπωση (ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία) του ομογενειακού ελληνισμού με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, των προξενικών αρχών ανά χώρα και τη συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑ).

Παρατηρήσεις: Φιλόδοξος και μακροχρόνιος  στόχος  που, όμως,εξ αντικειμένου  αδυνατούν να πετύχουν  τα ελληνικά προξενεία και που αμφίβολη είναι η συνεργασία της ΕΛΣΤΑ. Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που δεν φαίνεται να τις γνωρίζουν οι συντάκτες του «17λόγου». Ευκολότερο και αποδοτικότερο θα ήταν η απογραφή-αποτύπωση μόνον των ομογενών επιστημόνων και επιχειρηματιών των μεγαλύτερων, τουλάχιστον,  μεγαλουπόλεων.

  1. Η ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών και δεσμών Αποδήμων-Εθνικού Κέντρου και η ανάδειξη νέων στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Η ενίσχυση της δυνατότητας να μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα και την επιρροή τους στη χώρα όπου ζουν, με αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες, δράσεις και παρεμβάσεις τους. Πα.Δ.Ε.Ε. – Σ.Α.Ε. – Δίκτυα πολιτικών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών.

Παρατηρήσεις: Η διατύπωση παραπέμπει σε κοινωνική δράση της ομογένειας. Η δε αναφορά της Πα.Δ.Ε.Ε. και του (αδρανούντος σήμερα) ΣΑΕ, παραπέμπει σε πολιτική επιρροή.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, στην Αμερική τουλάχιστον, την πολιτική επιρροή ασκούν οι επί τούτου δημιουργημένες ομάδες “lobbyist” που είναι καταγραμμένες ως τέτοιες και ως «de facto πράκτορες μιας ξένης κυβέρνησης».

Αλλά εάν περιαγάγει  κανείς (επισήμως)  σ΄ αυτήν τη θέση ελληνικής καταγωγής πολιτικούς ή τα μέλη του προεδρείου του (ποιού;) ΣΑΕ, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο κέρδος…

Με διαφορετικό τρόπο και σε άλλα επίπεδα ασκείται η ομογενειακή επιρροή…

  1. Διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας στις χώρες υποδοχής, με την ταυτόχρονη δυναμική ένταξη των αποδήμων στα δρώμενα της «νέας πατρίδας» –

Παρατηρήσεις: Το πρώτο σκέλος το αντιλαμβανόμαστε. Και είναι ορθόν. Το δεύτερο, όμως, και γενικόλογο είναι και το εθνικό κέντρο τίποτε δεν μπορεί να κάνει γι αυτό.

  1. ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Αξιοποίηση τόσο των τμημάτων των Πανεπιστημίων, όσο και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Παρατηρήσεις:  Την ώρα που το εθνικό κέντρο περιορίζει τις αποσπάσεις δασκάλων, δεν στηρίζει τους ομογενείς δασκάλους και διακόπτει την αποστολή βιβλίων στα σχολεία της ξενιτιάς, σε τι  θα εξυπηρετήσει μια  «εθνική στρατηγική»;

Όταν η κτήση της ελληνικής γλώσσας μπαίνει στο ασφυκτικό πιεστήριο της οικονομικής κρίσης, δημιουργούμε στρατιές ελληνόπουλων του εξωτερικού που δεν μαθαίνουν τη γλώσσα των παππούδων.

Κάποια πράγματα, όπως π.χ. οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των βουλευτών ξεχωρίζονται-και ορθώς- από την κρίση. Το ίδιο και περισσότερο όφειλε να συμβαίνει με την ελληνική Παιδεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό!  Η διδασκαλία των ελληνικών στο εξωτερικό  έπρεπε να είναι πρώτη εθνική προτεραιότητα!

  1. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με στόχο την προσέλκυση μικρών και μεγάλων επενδύσεων από Ομογενείς στην Ελλάδα (από την κατασκευή εξοχικής κατοικίας μέχρι την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω επενδυτικών project από το ΤΑΙΠΕΔ) – Φορολογικά Κίνητρα Επανεγκατάστασης.

Παρατηρήσεις: Χιλιοειπωμένο και χιλιοπαιγμένο σενάριο. Οι ομογενείς δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον κάθε επενδυτή. Πρέπει –και αυτός- να κερδίσει από την επένδυση που θα κάνει, μικρή ή μεγάλη.

Μέχρι τα σήμερα, η εμπειρία είναι πως οι περισσότεροι ομογενείς που επένδυσαν στην Ελλάδα, καταστράφηκαν! (Φυσικά με τις εξαιρέσεις του κανόνα).

Την εξοχική κατοικία την φορολογείτε! Αν, μάλιστα, την φτιάξει ο ομογενής όπως είναι μαθημένος εκεί που ζει, με πισίνα κλπ. τον εξοντώνετε φορολογικά!

Ρωτήστε τι έπαθαν όσοι ομογενείς έφεραν χρήματα και επένδυσαν π.χ. στα φωτοβολταϊκά! Ακόμα τους χρωστάει τα λεφτά τους η ΔΕΗ, η οποία, μάλιστα αυθαίρετα αναπροσαρμόζει προς τα κάτω την τιμή της κιλοβατώρας που τους αγοράζει! Τους καταστήσατε φτωχούς!

Δεν τους εξασφαλίζετε κανέναν από τους απαραίτητους όρους που εγγυώνται μία επένδυση. Δεν τους προσφέρετε κανένα απολύτως κίνητρο. 

Και τους δίνετε, λέτε, κίνητρα για επανεγκατάσταση! Μα και όσους ο νόστος οδήγησε πίσω, φεύγουν πάλι!..

        7.Διαφάνεια, έλεγχος και απόλυτα κοστολογημένες πρωτοβουλίες (σχέση κόστους – οφέλους) της Επιτροπής, για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του             παρελθόντος.

Παρατηρήσεις: Τώρα αυτό σε τι αφορά τους ομογενείς; Είναι μία καθαρά «εσωτερική» υπόθεση της Επιτροπής της Βουλής, στο βαθμό βεβαίως που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Γιατί μέχρι σήμερα, κανέναν πόρισμα δεν γνωρίζουμε –τουλάχιστον εμείς- που να πιστοποιεί οικονομικές ατασθαλίες της συγκεκριμένης Επιτροπής. Αν υπάρχει, αυτό έχει αξία να το μάθουμε. Σε κάθε περίπτωση, τι ωφελεί η δημιουργία εντυπώσεων;

  1. Αντιμετώπιση φαινομένων γραφειοκρατίας και κακοδιοίκησης, μέσα από τη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών Ομογενών (ΚΕΠΟ), για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας και της καταδυνάστευσης των Ομογενών (από την έκδοση διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης μέχρι την υλοποίηση πρωτοποριακών επενδύσεων).

Παρατηρήσεις: Συγγνώμη, πώς θα αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση (;)  από την συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής; με ποια μέσα;

Κι έπειτα,  θα στήσουμε και άλλα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Ομογενών (ΚΕΠΟ) τώρα; Και σε τι θα διαφέρουν αυτά από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αποδήμων Ελλήνων (ΚΕΠΑ); Τα δεύτερα απέτυχαν (;) και τα έκλεισαν. Δεν μπορούν να εκδίδουν ούτε διαβατήρια, ούτε διπλώματα. Και ο ομογενής για να εξυπηρετηθεί χρειάζεται εκπρόσωπο. Όπως και στις ΔΟΥ. Να υποχρεώνεται σε φίλους και συγγενείς…

 Και πού θα τα στήσουμε; Στο εξωτερικό; Σε κάθε  ελληνική παροικία;  Αν ναι, τότε έχει ένα νόημα. Αν στην Αθήνα, κανένα!

  1. Θεσμοθέτηση Διυπουργικού Οργάνου για τη συνολικοποίηση της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και την αποφυγή αποσπασματικών και μη συναρθρωμένων μέτρων πολιτικής (για παράδειγμα το μοντέλο της Κυπριακής Δημοκρατίας που όρισε Επίτροπο Aπoδήμων, ώς Συντονιστή όλων των Κυβερνητικών Δράσεων για τους Απόδημους).

Παρατηρήσεις: Ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποδώσει το μέτρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ουσία είναι -το απέδειξε και η οικονομική κρίση- πως άλλο Κύπρος, άλλο Ελλάδα! Αδέλφια ναι, αλλά με τις διαφορές μας! Πάντως το μέτρο,  στον λαβύρινθο της ελληνικής πολιτικής διοίκησης καμία έχει ελπίδα να αποδώσει, όπως ποτέ δεν απέδωσε αξιόλογα αποτελέσματα ο θώκος του υπουργού-συντονιστή.

Εκείνο που θα αποδώσει τα μέγιστα και θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τις σχέσεις ομογένειας (και όχι «διασποράς») με το ελληνικό κράτος είναι η δημιουργία ενός Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.

Αυτό θα είναι «επαναστατικό» μέτρο –με τις δυσκολίες του και τα πλεονεκτήματά του.

  1. Ενίσχυση της δορυφορικής ERTSAT, της Φωνής της Ελλάδας και της ΕΡΤ3, με στόχο την αμφίδρομη ενημέρωση και πληροφόρηση Αποδήμων – Εθνικού Κέντρου, καθώς και την αξιοποίηση των Ομογενειακών Μέσων – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Παρατηρήσεις: Η επαναλειτουργία της δορυφορικής τηλεόρασης αποτελεί αίτημα της ομογένειας. Με εκπομπές και θέματα, όμως, ειδικά φτιαγμένα για τον Απόδημο Ελληνισμό, από δημοσιογράφους που γνωρίζουν Απόδημο Ελληνισμό! Όχι μόνον ειδήσεις, εκπομπές-κονσέρβα και προπαγάνδα. Πώς μπορεί, όμως, να συνδράμει στην επαναλειτουργία της Δορυφορικής η Επιτροπή;

 Όσο  για την «αξιοποίηση» του ομογενειακών ΜΜΕ, μόνον εάν αυτά αντιμετωπισθούν από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στα ειδικά πλαίσια μέσα στα οποία εξ ανάγκης λειτουργούν στο εξωτερικό και την γενέτειρα τα ομογενειακά ΜΜΕ, θα μπορεί να αποδώσει. Αν τεθούν προϋποθέσεις παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν για τα ΜΜΕ του εθνικού Κέντρου, απλώς θα μείνει κενού περιεχομένου η προσπάθεια!

  1. Άμεση μέριμνα για το ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ νέων επιστημόνων, που μεταναστεύουν, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Η Πατρίδα ηττήθηκε αφού δεν κατάφερε να τους κρατήσει στους κόλπους της και να τους προσφέρει εργασία. Δεν πρέπει να χάσουμε και τη δεύτερη μάχη, δηλαδή να διατηρήσουμε ζωντανή τη σχέση της πατρίδας μαζί τους όπου και αν βρίσκονται (π.χ. οι ανάγκες ελληνικής παιδείας των παιδιών τους).

Παρατηρήσεις:  Μα,  αν υπήρχε σωστή (η από το Σύνταγμα υποχρεωτική) ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό  για της παιδιά της ομογένειας, θα εντάσσονταν σ΄ αυτήν και τα παιδιά των νέο-μεταναστών. Δεν θα δημιουργήσουμε τώρα  ξεχωριστή «παιδεία» για τα παιδιά των επιστημόνων-μεταναστών!!!

  1. Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Θέμα που χρήζει ειδικής συνεδρίασης μετά από σχετική επεξεργασία. Ποιοι, πού, πώς ψηφίζουν – Συμμετοχή Αποδήμων στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Προαπαιτούμενη διαδικασία αποτελεί η επιστημονικά και τεχνικά άρτια διαδικασία της ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ.

Παρατηρήσεις: Πρώτον. Για την ψήφο, δεν απαιτείται καμία απολύτως απογραφή (και μάλιστα τεχνικά άρτια, όπως πομπωδώς αναφέρεται) των Ομογενών.

Δεύτερον. Δεν θα ψηφίζουν οι ομογενείς συλλήβδην.  Μόνον όσοι Απόδημοι έχουν ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο και είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα. Για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία αρκεί η εγγραφή τους σε εκλογικούς καταλόγους των κατά τόπους Προξενείων.

Τρίτο. Δεν είναι απαραίτητη η εκλογή και η συμμετοχή ομογενών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. (Και σήμερα, άλλωστε, έχουμε ομογενείς, εκλεγμένους βουλευτές, μέλη ακόμη και στην ίδια την Επιτροπή!)  Μην ξεχνάμε,  εξάλλου, ότι η εκλογή ενός ομογενούς υποψηφίου σε Περιφέρεια του εξωτερικού (ιδιαίτερα ΗΠΑ-Αυστραλία) είναι ανέφικτη λόγω κόστους, χρόνου και αποστάσεων.

Δυστυχώς, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία (γιατί αυτή μόνη κατέθεσε Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων το 2009, άσχετα αν ΚΑΝΕΝΑ κόμμα της τότε αντιπολίτευσης δεν το ψήφισε  –ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-) τα κόμματα στην πραγματικότητα φοβούνται και  δεν θέλουν να διευκολύνουν την ψήφο των Αποδήμων.

Δεν επιθυμούν να αποκτήσουν πολιτική δύναμη οι Απόδημοι Έλληνες στη γενέτειρα. Γι αυτό σκαρφίζονται τα περί Περιφερειών, Αποδήμων  βουλευτών κλπ. Γι αυτό και συνεχώς αναβάλουν και  δεν ψηφίζουν  το σχετικό νόμο.

  1. Συνταξιοδοτικό Παλιννοστούντων ομογενών-διακρατικές συμφωνίες

Παρατηρήσεις: Σωστός στόχος που χρειάζεται πολλή δουλειά και  λίγα λόγια.

  1. Ανοιχτή Γραμμή τόσο με τον οργανωμένο ομογενειακό Ελληνισμό, όσο και με τα οριζόντια Δίκτυα των Ελλήνων στο εξωτερικό: Δίκτυα επιχειρηματιών, καθηγητών πανεπιστημίου, καλλιτεχνών, επιστημόνων, δημοσιογράφων, που διακρίνονται και διαπρέπουν στον τομέα τους, στις χώρες υποδοχής.

Παρατηρήσεις: Τι θα πει «ανοιχτή γραμμή»; Εδώ φτάσαμε (παλαιότερα) να διώχνουμε μέσα από τη Βουλή ομογενειακές οργανώσεις επειδή διαφωνούσαν με την κυβερνητική πολιτική σε εθνικά θέματα! Το ζήτημα είναι η «διαβούλευση». Πότε το Υπουργείο Εξωτερικών π.χ. διαβουλεύθηκε με ομογενειακούς παράγοντες για τα εθνικά θέματα; Πότε το υπουργείο Οικονομικών διαβουλεύτηκε με ομογενειακούς παράγοντες  για τα φορολογικά των ομογενών;  Επιστολές –παρεμβάσεις έστελνε η παγκόσμια Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και ΟΥΔΕΙΣ από το Υπουργείο απαντούσε! Αιτήματα ομογενών επίσης δεν απαντήθηκαν ποτέ!  Ετήσιες Εκθέσεις υπέβαλε το προεδρείο του ΣΑΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή και ΟΥΔΕΙΣ ασχολήθηκε ποτέ με το περιεχόμενό τους!..

  1. Ενίσχυση – Υποστήριξη – Διασύνδεση με τις οργανώσεις των απανταχού ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ.

Παρατηρήσεις: Εξασφαλίστε τουλάχιστον  τη  διασύνδεση με τους Φιλέλληνες,  γιατί για όλα τ’ άλλα…

  1. Ο διακριτός ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση και την προοπτική του απανταχού Ελληνισμού.

Παρατηρήσεις: I don’t get it, που λένε και στα …χωριάτικα! Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποιος είναι ο «διακριτός» ρόλος της Εκκλησίας στην «προοπτική του απανταχού Ελληνισμού»;  Η αναπομπή Προσευχών; Ή η λειτουργία απογευματινών Σχολείων για την εκμάθηση της ελληνικής Γλώσσας;

Η προώθηση των ελληνικών θέσεων στα εθνικά θέματα, που τοποθετείται;

Στο Ανατολικό Κονγκό, π.χ. που ο Ιεραπόστολος-Αρχιμανδρίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας  (σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) χρειάζεται δυο υποτροφίες για να σπουδάσουν δύο φιλέλληνες νέοι Κονγκολέζοι επίσης  σε  ελληνικά Πανεπιστήμια, ή που έχει ανάγκη από 500 ευρώ για να ενισχύσει ανήμπορες οικογένειες, που τις ενέταξε στην Ορθοδοξία, που θα τον κατατάξετε; Ποιος θα τον συνδράμει;

  1. Σκοπιμότητα, όροι και προϋποθέσεις, επαναλειτουργίας του Σ.Α.Ε.

Παρατηρήσεις: Εδώ θα μπορούσε κανείς να προσθέσει: Τελευταίος στόχος, αλλά όχι έσχατος! Μα καλά, δεν καταλάβαμε είκοσι τόσα χρόνια λειτουργίας εάν το ΣΑΕ έχει σκοπιμότητα ύπαρξης, δεν μάθαμε τους όρους, δεν αντιληφθήκαμε τις προϋποθέσεις;  Ή μήπως θέλουμε να βάλουμε νέους δικούς μας όρους;

Εδώ τα πέντε τελευταία χρόνια τρία νέα νομοσχέδια έχουν καταρτιστεί, από αυτά  ένα –του Κων. Τσιάρα- έχει ανέβει, μάλιστα, σε δημόσια διαβούλευση, η ΓΓΑΕ ετοιμάζει δικό της, τέταρτο, και σεις τώρα πάλι «φτου κι απ΄την αρχή»; Με ποιους ομογενειακούς παράγοντες διαβουλευτήκατε; Μήπως συσκεφθήκατε  με το προεδρείο του ΣΑΕ;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όπως θα καταλάβατε, φίλοι αναγνώστες,  όσοι είχατε την υπομονή να φθάσετε μέχρις εδώ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ από την Επιτροπή και τον κ. Πρόεδρό της, ούτε ένας στόχος για πολλά άλλα, επίσης σημαντικά  αιτήματα και προβλήματα της Ομογένειας, όπως  είναι το Φορολογικό, το Στρατολογικό, το Ασφαλιστικό, το Περιουσιακό, το Κτηματολόγιο, το «κούρεμα» των Ομολόγων, τα capital controls κλπ.,  με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Ώστε, καλή η ενημέρωση για τις επιδιώξεις της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, καλύτερη, όμως, η σταχυολόγηση λίγων και υλοποιήσιμων στόχων με έμφαση στα θέματα καθημερινότητας του «εκτός συνόρων ελληνισμού».