Αστυνομικοί: «Το πάθημα της Κερατέας δεν έγινε μάθημα»

Αθήνα
Την αντίδρασή της για την μετακίνηση διμοιριών ΜΑΤ στην Κω εκφράζει η ΠΟΑΣΥ, τονίζοντας ότι «το πάθημα της Κερατέας […] δεν έγινε μάθημα».

Συγκεκριμένα, την «προχειρότητα» με την οποία διατάσσεται η μετακίνηση διμοιριών των ΜΑΤ στην Κω για την επιβολή μιας κυβερνητικής απόφασης, «παραβιάζοντας κατάφορα όχι μόνο τους υπηρεσιακούς κανονισμούς αλλά και τις αρχές της δημοκρατίας μας», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), υποστηρίζοντας ότι «αντί δημοκρατικού διαλόγου, χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία ως κατασταλτική δύναμη χάριν των αδιεξόδων και των σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας».
45546AA2457A6C8FFF756605FCEC9D5DΟι συνδικαλιστές αστυνομικοί δηλώνουν «άναυδοι», καθώς, όπως λένε, «επαναλαμβάνεται στην Κω το θέατρο του παραλόγου με αφορμή την κατασκευή hot spots, παρά τις αντιδράσεις που σημειώνονται καθημερινά και την επικινδυνότητα που ελλοχεύει η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης για αστυνομικούς και πολίτες. Φαίνεται ότι το πάθημα της Κερατέας με την εμπόλεμη κατάσταση, τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, τους τραυματισμούς και την έκθεση σε κίνδυνο επί μήνες μιας ολόκληρης περιοχής, δεν έγινε μάθημα» σημειώνουν.

Μιλούν για συνάδελφους τους που «μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νησί, χωρίς πλήρη ατομικό εξοπλισμό και δίχως να έχει διασφαλιστεί η προβλεπόμενη διοικητική μέριμνα για την πολυήμερη μετακίνησή τους αυτή. Αποτέλεσμα ήταν από τις πρώτες κιόλας ώρες τέσσερις συνάδελφοί μας να έχουν υποστεί τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματός τους από τις επιθέσεις που δέχονται με κυνηγετικά όπλα, δυναμίτες και άλλες εκρηκτικές ύλες που εκτοξεύονται εναντίον τους. Ενώ δέχονται και απειλές στον χώρο διαμονής τους, που, όπως μας καταγγέλλεται, δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ασφαλείας».

Η ΠΟΑΣΥ κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» που τείνει να επικρατήσει στις μετακινήσεις των διμοιριών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και που «ουδόλως συγκινεί ηγεσία και κυβέρνηση, που φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη των επιλογών τους».

Προειδοποιεί κάθε υπεύθυνο ότι σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών αστυνομικών, θα υπάρξει εκ μέρους της αναζήτηση και καταλογισμός ευθυνών.

«Ο έλληνας αστυνομικός δεν είναι ούτε εξιλαστήριο θύμα, ούτε σάκος του μποξ. Είναι και δικαιούται να είναι δημόσιος λειτουργός που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης των πολιτών. Αυτόν τον ρόλο καλούμε την κυβέρνηση όχι απλώς να τον διαφυλάξει, αλλά και να τον προαγάγει όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει, αντί να τον υπονομεύει θέτοντας διαρκώς σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας» καταλήγει η Ομοσπονδία των αστυνομικών, που καταδικάζει τις επιθέσεις και τη βία που ασκείται κατά των αστυνομικών και καλεί όλους να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να αντιπαρατίθεται με την κοινωνία, ούτε με κανέναν διαμαρτυρόμενο πολίτη.

Newsroom ΔΟΛ