Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνείς προειδοποιήσεις και εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς την Κυριακή από τη δυτική ακτή της χώρας.

Ο πύραυλος παρακολουθήθηκε χωριστά από τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και η τελευταία συγκάλεσε αμέσως επείγουσα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς το διάστημα, χωρίς να είχε γίνει γνωστό αν η προαναγγελθείσα προσπάθεια να μπει σε τροχιά δορυφόρος -όπως ισχυρίζεται η Πιονγιανγκ- ήταν επιτυχής ή όχι.

image (1)

Τρεις ώρες μετά την εκτόξευση η βορειοκορεατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ήταν επιτυχής, ενώ αργότερα, το νοτιοκορεατικό δίκτυο Yonhap ανέφερε, επικαλούμενο ανώτερη στρατιωτική πηγή, ότι η εκτόξευση είναι πιθανόν να στέφθηκε από επιτυχία.

Το προηγμένο σύστημα βαλλιστικής άμυνας Aegis αντιτορπιλικού του στόλου της Ν. Κορέας ήταν αυτό που κατέγραψε την εκτόξευση, με τις ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ εξετάζουν αν υπήρχε στίγμα αντικειμένου σε τροχιά.

Η αμερικανική Διοίκηση Στρατηγικής Άμυνας (US Strategic Command) ανακοίνωσε ότι εντόπισε πύραυλο να εξέρχεται της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ το νοτιοκορεατικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι πύραυλος έθεσε αντικείμενο σε τροχιά.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε επανάληψη της επιτυχούς εκτόξευσης του 2012», δήλωσε στο Reuters ο ειδικός αναλυτής Τζον Σίλινγκ (John Schilling).

Πηγή:Skai.gr/CNN

https://youtu.be/9EPQp-4-RPU