Εκατό χρόνια ελληνικής χαρακτικής στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης

Εβδομήντα έργα των σημαντικότερων Ελλήνων χαρακτών του 20ού αιώνα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή φιλοξενούνται από τις 4 Μαρτίου έως και τις 27 Μαρτίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Συνεχίζοντας την έντονη πολιτιστική του δραστηριότητα, την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αλλά και την προβολή ελληνικών και τουρκικών συλλογών τέχνης με ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον, το Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσιάζει στην έκθεση με τίτλο «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή», μεταξύ άλλων, χαρακτικά έργα των Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Μόσχου, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Νίκου Εγγονόπουλου, Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Μόραλη, Κώστα Γραμματόπουλου, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Χρόνη Μπότσογλου κ.α.

Στη Συλλογή Χαρακτικής του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή που αριθμεί περισσότερα από 300 έργα στο σύνολό της, ανήκουν τόσο σημαντικοί ιστορικοί Έλληνες χαράκτες καθώς και διακεκριμένοι νεότεροι εικαστικοί με πολυετή καλλιτεχνική παιδεία. Στη Συλλογή εκπροσωπούνται όλες οι σύγχρονες τάσεις του 20ού αιώνα, από τον ρεαλισμό και τον εξπρεσσιονισμό, ως τον σουρρεαλισμό, τον κυβισμό και την αφαίρεση. Κυριαρχεί επίσης το υψηλό επίπεδο και η τεχνική αρτιότητα των έργων καθώς και η πολυγλωσσία των εκφραστικών μέσων: ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, πετρογραφίες και σύγχρονες μικτές τεχνικές.

Πηγή Άρθρου:ΑΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ