Η μάχη για το Λευκό Οίκο στο Νιου Χάμσαιρ

Κόνκορντ, Νιου Χάμσαϊρ

Δεύτερη μάχη στη μακρά πορεία προς το Λευκό Οίκο για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας, με το Νιου Χαμσαϊρ να επιλέγει για το ρεπουμπλικανικό και το δημοκρατικό χρίσμα – μάχη στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς της Αϊόβα και ο Μπέρνι Σάντερς εμφανίζεται μπροστά από την Χίλαρι Κλίντον.

Διαπιστώνοντας πως αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει καταντήσει «σκάνδαλο», ο Μάικλ Μπλούμπεργκ επαναλαμβάνει πως εξετάζει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο.

Στην τελευταία δημοσκόπηση για τις προκριματικές της πολιτείας, για λογαριασμό του CNN/WMUR, ο Σάντερς εμφανίζεται να έχει ισχυρό προβάδισμα (της τάξης των 26 μονάδων) έναντι της Κλίντον ενώ κιαι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται επίσης σε απόσταση από τον δεύτερο (ο οποίος για αυτήν την πολιτεία είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, με τα ποσοστά τους σε 31% και 17% αντίστοιχα).

Οι περισσότερες κάλπες στο Νιου Χάμσαϊρ ανοίγουν την Τρίτη το πρωί (ώρα ΗΠΑ) -μικρή κοινότητα μόλις εννέα ψηφοφόρων χρησιμοποίησε την ευελεξία που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί να ανοίξει τα μεσάνυχτα την κάλπη και να την κλείσει μόλις προσέλθουν όλοι οι ψηφοφόροι.

Τέσσερις ψήφισαν τον Σάντερς για τους Δημοκρατικούς, ενώ για τους Ρεπουμπλικανούς τρεις ψήφισαν τον Τζον Κάσιτς και δύο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την παραμονή της κάλπης στο Νιου Χάμσαϊρ, οι υποψήφιοι όργωσαν για μία τελευταία φορά την πολιτεία εξαπολύοντας επιθέσεις στους αντιπάλους τους – εικόνα σχετικά συνηθισμένη μεν για τους Ρεπουμπλικανούς αλλά όχι και τόσο για τους Δημοκρατικούς.

Η Χίλαρι Κλίντον υπαινίχθηκε ότι και ο Μπέρνι Σάντερς έχει «πάρει λεφτά από τη Γουόλ Στριτ» – κατηγορία που ο ανθυποψήφιός της της επιρρίπτει μονίμως- για να προκαλέσει την αντίδραση του επιτελείου του Σάντερς, που υποστήριξε ότι ψεύδεται.

Στους Ρεπουμπλικανούς, στην ηχηρότερη κόντρα ενεπλάκησαν Ντόναλντ Τραμπ και Τζεμπ Μπους. Ο μεγιστάνας είπε ότι ο αδερφός του πρώην προέδρου «κουβαλάει την 90χρονη μητέρα» για να κρατήσει ζωντανή την εκστρατεία του, λέγοντας πως είναι «ντροπιαστικό και λυπηρό». Ο Τζεμπ Μπους απάντησε με το στιλ του Τραμπ: «Δεν είσαι μόνο χαμένος, είσαι και ψεύτης και κλαίγεσαι».

Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στην κόντρα Tραμπ και Κρουζ. Σε ομιλία του Τραμπ, μία γυναίκα από το κοινό φώναξε ότι ο Κρουζ είναι «δειλός» (χρησιμοποιώντας τον πιο χυδαίο όρο «pussy») -με τον Τραμπ να επαναλμβάνει, δήθεν επικριτικά, τη φράση και να παριστάνει, γελώντας, ότι «ανακαλεί» την υποστηρίκτριά του στην τάξη.

Newsroom ΔΟΛ