Σκληρή απάντηση Μόσχας μετά τη γερμανική… παρέμβαση – “Η Άγκυρα διευκολύνει τζιχαντιστές”!

Η Μόσχα διατύπωσε σήμερα την «σοβαρή της ανησυχία» μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το τουρκικό πυροβολικό εναντίον θέσεων Κούρδων στη Συρία, καταγγέλλοντας μια «προκλητική» πολιτική της Άγκυρας που συνιστά «απειλή για την ειρήνη».

«Η Μόσχα εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία της απέναντι στις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ένα δελτίο Τύπου, όπου προστίθεται ότι διακρίνει «μια απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία».

Η Ρωσία επιμένει στις προθέσεις της να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή» τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει σήμερα από περιοχές κοντά στη συριακή μεθόριο θέσεις Κούρδων στη Συρία στο πλαίσιο αντιποίνων, σύμφωνα με την Άγκυρα, για τα πυρά που ρίπτονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, με αυτήν την κλιμάκωση της βίας να προκαλεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον και του Παρισιού.

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε επιπλέον σήμερα την Άγκυρα ότι «συνεχίζει να διευκολύνει την παράτυπη είσοδο στη συριακή επικράτεια νέων ομάδων τζιχαντιστών και ένοπλων μισθοφόρων» από τα σύνορά της.   Η ΕΕ βλέπει… εκεχειρία H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επικρατεί ψυχροπολεμικό «κλίμα» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή μια κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, αν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας του και της Δύσης.

«Δεν έχω διακρίνει κλίμα Ψυχρού Πολέμου αυτές τις τελευταίες ημέρες» επισήμανε η Μογκερίνι λίγο προτού υποδεχθεί τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ρωσικές προειδοποιήσεις.  Η Μογκερίνι τόνισε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τη συριακή κρίση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μια έκκληση που επανέλαβε επίσης ο Μπερτ Κέντερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Μετά την απειλή της Άγκυρας η Γερμανία… κουνάει το δάχτυλο στη Μόσχα! Πίεση στη Ρωσία και στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να μειώσουν τις επιθέσεις γύρω από το Χαλέπι άσκησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και κάλεσε όλα τα μέρη στη συριακή σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.  Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο Μόναχο την Παρασκευή να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Συρία αλλά η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας και δεν υπογράφηκε από οποιοδήποτε εμπόλεμο μέρος – ούτε από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ούτε από τις διάφορες οργανώσεις των ανταρτών που την πολεμούν.

“Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μονάχου, όλες οι πλευρές καλούνται να συμβάλουν σε μια άμεση μείωση της βίας, ακόμη και προτού τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.  “Αυτό αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος γύρω από το Χαλέπι και τις πρόσφατες επιθέσεις των πολιτοφυλακών PYD στη βόρεια Συρία”, υπογραμμίζει ο Σταϊνμάγερ , αναφερόμενος στο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και στις πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτό.

“Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να δείξει αυτοσυγκράτηση”, ανέφερε ο Σταϊνμάιερ στη δήλωσή του, η οποία εκδόθηκε στο περιθώριο μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους συναδέλφους του. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν πιστεύει πως η Ρωσία και η Δύση έχουν εισέλθει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και πως σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τη Μόσχα να αποτρέψει μια τέτοια επιδείνωση των σχέσεων.

“Σε αυτούς που μιλάνε για έναν Ψυχρό Πόλεμο ή για κίνδυνο Ψυχρού Πολέμου, όπως ο Ρώσος πρωθυπουργός (Ντμίτρι) Μεντβέντεφ, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως οπωσδήποτε αυτή δεν είναι η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. “Μπορεί κανείς να πει ότι είναι στο χέρι του να αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση.”

Λάδι στη φωτιά!

Η Τουρκία απειλεί με “αποφασιστικό ανταποδοτικό χτύπημα” Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε σε ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.  Σε δηλώσεις του στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία, ο Νταβούτογλου είπε πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποδίδει τις επιθέσεις των YPG, αν συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει οποιεσδήποτε δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα σε κρατικά ΜΜΕ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε ακόμη τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται ως “τρομοκρατική οργάνωση” στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός “πολύ αποφασιστικού” τουρκικού “ανταποδοτικού χτυπήματος“. “Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα”, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την ουκρανική απόδοση των δηλώσεών του.

“Η Ρωσία και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι ύποπτες για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”, συνέχισε.
“Ο αληθινός σκοπός της Ρωσίας (στη Συρία) είναι να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αμάχων, να υποστηρίξει το συριακό καθεστώς και να συνεχίσει τον πόλεμο”, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ