Εβδομάδα έντονης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους

Από την Τρίτη το πρωί, τα βλέμματα όλα θα στραφούν στην Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Πρώτος σταθμός στην πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αναμένεται να είναι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη στην Αθήνα. Μπορεί ο επίσημος σκοπός της επίσκεψης του κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου να είναι η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Μεγάλη Βρετανία, όμως θεωρείται σίγουρο πως το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης.

Στην συνέχεια, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην συνάντηση των μεταξύ των δύο ανδρών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Το αίτημα αυτό θα τεθεί και στους ευρωπαίους ομολόγους του κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Πάντως, όλες αυτές τις ημέρες, η συζήτηση με τους Θεσμούς συνεχίζονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με την συνεχή αποστολή περαιτέρω στοιχείων από την Αθηνά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου, που όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Ενόψει όλων των ανωτέρων, η Κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το “φλέγον” ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, κάτι που δύσκολα, όμως, θα καταφέρει, ιδιαίτερα εάν δεν είναι αποφασισμένη να προβεί σε σοβαρές (και όχι επιφανειακές) βελτιώσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού που τους αφορά.