Επιβεβαιώνει το Μαξίμου ότι οι Τούρκοι εμπόδισαν τον Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο!

Το Μαξίμου επιβεβαίωσε την είδηση ότι η Τουρκία εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο, όταν πήγαινε στο Ιράν επιβεβαίωσε, απαντώντας στη ΝΔ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση», ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ειδικότερα,

Το Γραφείο Τύπο του πρωθυπουργού απάντησε στην ανακοίνωση του υπεύθυνου Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, λέγοντας ότι «καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας». Η ανακοίνωση του Μαξίμου συνεχίζει: «Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ».

Το Μέγαρο Μαξίμου, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την αποκάλυψη της Καθημερινής, ότι υπήρξε μίνι ένταση κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, με την Άγκυρα να απορρίπτει το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε η Αθήνα.

Στην ανακοίνωσή του, το Μαξίμου συνεχίζει: «Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών»

Η κυβέρνηση, στην απάντηση της αναφέρει ότι «παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».

Τέλος, το Μαξίμου καταλήγει: «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων».

Γ. Κεφαλογιάννης: Υποχώρηση Τσίπρα σε παράνομη τουρκική απαίτηση

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε κάνει νωρίτερα λόγο για υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «σε παράνομη και παράλογη τουρκική απαίτηση», καταλογίζοντάς του ότι άλλαξε το αρχικό σχέδιο πτήσης και ότι απέκρυψε το γεγονός.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Τέλος, πρόσθεσε: «Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

Ο Παν. Καμμένος

Για το περιστατικό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και τον μη ανεφοδιασμό του στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν τοποθετήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Στις 6 Φεβρουαρίου γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς την Άγκυρα για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό πάνω από την Τουρκία για ανεφοδιασμό στη Ρόδο» τόνισε ο κ. Καμμένος και όπως είπε, η απάντηση της Άγκυρας ήταν θετική, υπό την προϋπόθεση να γίνει ανεφοδιασμός του Embraer στο Μποντρούμ.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρέθεσε την απάντηση του πρωθυπουργού, μέσω του ΥΠΕΞ. «Δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημά σας για ανεφοδιασμό στο Μποντρούμ. Το αεροσκάφος προέβη σε διαβουλεύσεις μέσω του ΓΕΑ και ζήτησε άδεια απόΑίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν» είπε στη συνέχεια.

Διαμήνυσε εξάλλου πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή. «Το ελληνικά αεροσκάφη κάνουν ανεφοδιασμό στη Ρόδο και τη Λήμνο», είπε.

«Έχουμε αρνηθεί επαλειμμένα ανεφοδιασμό τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά» επεσήμανε.