Σε πέντε δόσεις ο φόρος εισοδήματος- Το Μάρτιο οι Δηλώσεις

Tο αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή σε λιγότερο από 15 ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή σε λιγότερο από 15 ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων​

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει πρώτα το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή σειρά διατάξεων που αφορούν σε πρακτικά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία, όπως η αλλαγή των προθεσμιών πληρωμής του φόρου εισοδήματος ή η απαλλαγή των χαμηλά αμειβομένων με «μπλοκάκια» από τα τεκμήρια. Όλα δείχνουν ότι οι διατάξεις αυτές θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα, η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ σχετικά με τον φόρο ακινήτων σχεδιάζεται η αποπληρωμή του σε τέσσερις δόσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόταση του ΥΠΟΙΚ, η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τους δανειστές.

To Τaxisnet αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα για να δεχθεί περισσότερες από 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ ήδη έληξε η προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών των εργαζομένων από τα λογιστήρια των εταιρειών.

Κίνδυνος επαναφοράς παλαιών χρεών

Οι προωθούμενες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων έχουν στόχο να μην υπάρξει συσσώρευση των φορολογικών βαρών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως συνέβη πέρυσι.

​Περισσότερες από 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα δεχθεί το TaxisnetΩστόσο, οι φορολογούμενοι θα έχουν πρακτικά στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο πέντε κι όχι έξι μηνών για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ουσιαστικά, οι πολίτες καλούνται από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο του 2016 να καταβάλλουν κάθε μήνα δόσεις. Όπως αναφέρουν οι λογιστές, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο φορολογικό εξυπηρετεί περισσότερο όσους δεν έχουν παλαιότερες οφειλές, ωστόσο η μεγαλύτερη μερίδα φορολογουμένων είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με εκπλήξεις, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια παλαιά χρέη που έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης.